En procentenhet mer än vad de industrianställda får i år och 1,5 mer nästa år. Förhandlingarna om lärarlönerna i Stockholm stad är klara.

– Någonting har hänt som aldrig har inträffat tidigare; Stockholm kommer att satsa på lärarlönerna. De har lyssnat på oss och gör något som även vi kallar en satsning, säger Johan Törnroth, ordförande för Lärarförbundet i Stockholm.

Det lokala avtalet innebär att de runt 15 000 lärarna i huvudstaden får löneökningar i år på tre procent.

Det centrala läraravtalet som slöts 2012 innebar 4,2 procents löneökning det första året, minst industrimärket 2013 medan 2014 och 2015 inte innehöll några siffror alls.

Stockholmsavtalet är därför klart bra, anser Johan Törnroth och bättre än flertalet av de lokala avtal som hittills tecknats runt om i landet.

– Stockholm ligger lite i bräschen, säger Törnroth.

Industrins löneavtal innebar ungefärliga löneökningar på två procent i år, beroende på vilket industriavtal man använder sig av. Det innebär att lärarnas löner i Stockholm kommer att öka med tre procent.

På motsvarande sätt kommer lärarna att få cirka 3,5 procent 2014.

LO-facket IF Metall, en av de stora bärarna av industriuppgörelsen, har inga problem med att lärarna frångår det satta lönemärket på arbetsmarknaden.

– Det finns en acceptans för att lärarna får mer. Bekymret är om många fler grupper nu börjar ta höjd, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Det finns en trend mot allt fler sifferlösa avtal där grupper använder sig av industrins lönemärke som golv och tar ut smyghöjningar som först märks i efterhand, enligt Säikkälä. Då är kompensationskriget i gång.