Ola Andersson uppmärksammar (i en artikel i lördagens DN) den stundande invigningen av Friends Arena utanför Stockholm genom att kontrastera den mot att det inte byggs nästan några bostäder, fastän behovet är skriande. Andersson är inte långt ifrån att påstå att korruption ligger bakom detta slags prioriteringar.

En annan konspirationsteori som är svår att vifta bort är att bostadsmarknaden har enorma politiska konsekvenser. En valmanskår som sitter fast i avbetalningar och ränteångest är som förutbestämd att tänka först och främst på sig själva, och utesluta alla politiska lösningar byggda på solidaritet – hur förnuftiga de än är.

Fronesis_1334Den som vill få en totalgenomgång av relationen mellan politik och boende rekommenderas det välmatade nya numret av tidskriften Fronesis, som vanligt med en blandning av närodlade och översatta analyser som syr ihop mikro- och makroperspektivet: från RUT-avdrag till jämförande översikter av europeisk bostadspolitik. Och jag tror att det handfasta ämnet har gjort numret ovanligt lättläst. Köp det och studera, eller bläddra bara och upplev känslan av att det finns sakkunskap att tillgå, även om den uppenbarligen inte når in i politiken.

Själv förstår jag mig till exempel inte alls på Alby. Att Botkyrka kommun säljer sitt fastighetsbestånd för att få loss kapital till att bygga nya bostäder känns både desperat och kortsiktigt. Som om det inte funnes nån framtid längre.