På landets pappersbruk tjänar kvinnorna mindre än männen på alla befattningar. Som mest är skillnaden nästan 1 400 kronor i månaden för samma jobb.

Det framgår en undersökning som Dagens Arbete publicerat. Den bygger på statistik från Svenskt Näringsliv som bearbetats av Facken inom industrin. Drygt 11 000 av de strax under 15 000 yrkesaktiva pappersmedlemmarna är med i undersökningen.

Skillnaderna är minst för dem med högst lön. Skillnaden mellan manliga och kvinnliga förste maskinförare är 33 kronor i månaden. För dem som arbetar i torkmaskiner är den genomsnittliga skillnaden störst – 1 368 kronor i månaden. Även bland dem som arbetar med blekning och bland sodahusoperatörerna är skillnaden mer än 1 000 kronor i månaden.

Bara bland dem som arbetar på lager har kvinnorna högre genomsnittlön än männen. Där är skillnaden 280 kronor i månaden.

Pappers ombudsman Mikael Jansson säger till Dagens Arbete att han inte kan förklara löneskillnaderna. Han konstaterar bara att pappersarbetarna tycks följa samhället i övrigt.

Gunnar Norbäck hos Industriarbetsgivarna säger att han inte tror att det finns någon lönediskriminering i lönesystemen och han säger att det inte finns några osakliga löneskillnader.

Han vill i stället peka på olika slags förklaringar som att det finns fel i statistiken, kvinnor är större utsträckning unga och har kort anställningstid och dessutom kan han tänka sig att män i större utsträckning avancerar i kvalificeringssteg inom en befattning.

Pappersombudsman Mikael Jansson säger att det kanske behövs kvinnopotter i avtalsförhandlingarna.