Foto: Maja Suslin

På förmiddagen är korridoren tyst och öde. Ricardo Zamorano parkerar sina vagnar intill väggen, knackar på en dörr och ropar:

– Housekeeping!

Av listan över de 18 rum han ska städa i dag vet han redan att rummet är tomt, knackningen är en försiktighetsåtgärd innan han låser upp dörren.

Så är han i gång. Händerna går snabbt över klädhängarna och pallen för bagage. Rättar till gardinerna, så att gästen ska se att det är tre olika. Befriar skrivbordet från skräp på några sekunder.

– Soporna måste undan först, så att inget är i vägen. Nu på sommaren är det mycket skokartonger. För utländska turister är skor och kläder billigt i Sverige.

Ricardo Zamorano gör en hög av örngott och påslakan och noterar vilka nya sängkläder han behöver ta in, det är olika beroende på typ av säng. Så vrider han en av de två sängarna åt sidan för att komma åt att bädda.

Men före bäddningen tar han itu med toaletten – så att han kan ta med sig all smutstvätt ut i korridoren samtidigt, och få med sig både rena lakan och rena handdukar på vägen tillbaka. Andra hotellstädare arbetar lite annorlunda. Det viktiga är att vara systematisk, för att få med alla moment utan att tappa tid. Fylla på pennor och anteckningsblock, rapportera vad som saknas i minibaren, ta hand om kvarglömda saker …

– När jag får min arbetslista på morgonen ser jag till att få med rätt sänglinne och redskap, som är olika för olika rum. Måste jag gå ner och hämta i stora förrådet tar det tio, femton minuter, det är katastrof.

Tidspressen är det svåraste med jobbet, anser Ricardo Zamorano.

– Efter affärsresenärerna är det sällan strul i rummen. En del lägger sig på kanten av sängen, så att det knappt syns att någon har varit där.

– Men på helgerna och under sommaren kommer många till Stockholm för att roa sig. Det kan vara vinfläckar i sängen, hamburgare, allt du kan tänka dig när folk festar. Ett rum kan ta en timma.

Blir det mycket extrajobb kan städarna få avlastning.

– Men oftast kämpar man på. Kroppen är trött som fan när dagen är slut.

– Att jag ändå trivs beror på arbetskamraterna. Vi stöttar varandra.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Om Ricardo Zamorano

54 år, hotellstädare på Scandic grand central i Stockholm med 391 rum. Städar rum, konferensrum och allmänna ytor.

År i yrket: Sju eller åtta.

Månadslön: 18 700 kronor på heltid (lokal förhandling startar snart).

Sämst med jobbet: Tidspressen. Att ibland tvingas nagga på kvaliteten. ”Tempot har höjts sedan hotellet öppnades 2011.”

Bäst: Arbetskamraterna. ”Det är som i krig, till slut är du vän med alla du slagits tillsammans med.”

Bakgrund: Kom från Chile 1978 som politisk flykting. ”Vi skulle göra revolution. Jag trodde på idéerna, satt i fängelse för dem. Nu är Chile förändrat. Kamraterna har blivit hårda och marknadsmässiga och fått höga positioner.”

Om hotellstädare

Antal: Heltäckande statistik saknas. Hotell- och restaurangfacket upp­skattar antalet till omkring 10 000, en del i bemanningsföretag.

Lön: Sedan juni 2013 är minimi­lö­nen för den som fyllt 20 år 19 784 kronor i månaden. Med sex års erfarenhet är den 21 167 kronor. Knappast någon har högre lön än minimilönen.

Framtidsutsikter: Antalet hotellrum i Sverige ökar, vilket talar för större efterfrågan.