Foto: Erik Larsson

Foto: Erik Larsson

Fyrtio euro om dagen skulle de tjäna. Fyra euro blev det. Nu står de på en öde landsväg i Uppland och drömmer om att ta sig hem till Sofia, Bulgarien.

Rumen Petrov och hans pappa Georgio Petrov kom till Sverige för sex dagar sedan med drömmen om att få ihop lite pengar till sin familj.

Nu står de utan pengar och hopp och undrar hur de ska ta sig hem till Bulgarien igen.

– Han lurade oss. Vi får inga pengar. Vi får inga pengar, upprepar Rumen Petrov på spanska.

Pappan intill nickar. Han talar inte spanska, som sin son. Georgio Petrov, 43 år, har tidigare plockat druvor i Bari i södra Italien. Rumen Petrov, 28 år, har de senaste sex åren jobbat på restauranger i Madrid.

Men i somras kom de båda tillbaka till Sofia i Bulgarien, där han fick ett tips från en kompis om en man som ordnade resor till Sverige. Han tog kontakt med mannen, som lånade dem 300 euro till resan för både honom och pappan. Och gav dem ett löfte om 40 euro om dagen för att plocka bär.

Med bil och båt kom de tillsammans i en organiserad grupp till de uppländska barrskogarna för sex dagar sedan. De sov i ett tillfälligt tältläger i skogen tillsammans med cirka 150 andra bulgariska bärplockare.

– Jag har varit småhungrig hela tiden. Men maten har varit helt okej, mest bröd och lite kött. Vi har fått två mål om dagen. Klockan 12 och 19, säger Rumen Petrov.

Arbetet möter de båda när de går längs en landsväg, några kilometer nordväst om Tierp. De vill bort från lägret och hem till Sofia. Men först vill de polisanmäla mannen som lurat dem.

– Han har ljugit för oss. Vi har jobbat tio timmar om dagen och fått fyra euro för det, säger han.

De har inga pengar att ta sig någonstans. Inte sig till bulgariska ambassaden i Stockholm, än mindre till Sofia. Någon timme senare sitter de i väntrummet hos polisen i Tierp.

Efter att polisen lyssnat på deras berättelse får de vänta ytterligare i väntrummet. De undrar om det finns någon hjälp att få, hur de ska klara sig utan pengar.

Då öppnas spegeldörren och den blonda polismannen säger att det inte finns anledning att misstänka människohandel och att utebliven lön inte är en fråga för dem.

– Det här är ett civilrättsligt ärende, förklarar han.

– Om ni vill gå vidare får ni själva driva det i domstol och då kan ni tvingas stå för rättegångskostnaderna själva, fortsätter han.

Rumen Petrov tittar på sin pappa. Förklarar vad som hänt. De reser sig från stolarna i väntrummet och tar med sig sin en plastpåse och en ryggsäck med sina kläder. De stannar till någon minut på den folktomma trottoaren utanför polisstationen i Tierp.

Läs också: Kniv och påkar i Gävlebråk

Erik Larsson
08-796 25 36 @Erik_Larsson