-

Samtalen till LO:s hjälptelefon för sommarjobbare är färre i år än tidigare. Enligt facket får allt fler sina svar från hemsidan.

Sommarjobbarna har hittills haft en ganska bra sommar.
– Det har inte varit så många solskenskontrakt, alltså att folk bara får jobba då det är vackert väder. De flesta ungdomar har också mött arbetsgivare som beter sig på ett schyst sätt. Sen finns det så klart undantag, säger Marie Linder, LO:s kommunikationschef.

Sedan flera år tillbaka har LO en hjälptelefon där de ger råd och svarar på frågor från sommarjobbarna. I år har färre kontaktat facket än förra året.
Mellan den 20 maj och i dag, den 29 juli, har 1147 ringt LO:s hjälptelefon eller mejlat för att få råd och svar på vad som gäller under sommarjobbet. Det är drygt trehundra färre än förra året då 1453 hade kontaktat facket under motsvarande period. Enligt Marie Linder beror minskningen främst på att allt fler hittar svar på sina frågor på fackets hemsida.

De flesta som ringer facket är mellan 19 och 25 år men ibland hör även föräldrar av sig med frågor.
– Om någon förälder ringer är det oftast mammorna. Från maj tills i dag har 126 mammor ringt och bara 37 pappor. Jag vet inte varför men så är det varje år, säger Marie Linder.
En annan observation som facket gjort är att det verkar vara färre sommarjobb i år än tidigare.
– Det märker vi i vår uppsökande verksamhet. Fler arbetsgivare verkar förlänga tillfälliga anställningar över sommaren och väljer att inte anställa sommarjobbare.

De frågor som flest vill ha svar på handlar om lön och om arbetsmiljön. Många som ringer undrar ifall de får utföra vissa arbetsuppgifter trots att de är unga. De flesta som hör av sig jobbar inom handel, hotell och restaurang samt kommunal verksamhet.
LO:s hjälptelefon stänger den 31 augusti.