Foto: Johan Nilsson

Piloterna har bättre pensionsvillkor än kabinpersonalen för att de är män, anser 109 kabinanställda på SAS.

 

Kollektivavtalet som slöts ifjol mellan Unionen och den svenska delen av SAS är könsdiskriminerande. Det anser 109 anställda i kabinpersonalen på SAS, som genom advokat begär att Diskrimineringsombudsmannen (DO) ska utreda frågan.

Kabinpersonalen, som till övervägande del är kvinnor, anser att de har fått klart sämre pensionsvillkor är piloterna, som till övervägande del är män. De 109 klagandena påpekar i sin anmälan att de förändrade pensionsvillkoren som ingick i kollektivavtalet från 18 november 2012 ”skiljer sig på ett betydande sätt från motsvarande villkor för SAS piloter”, skriver Dagens Nyheter.

I klagomålet står det också: ”Medan pilotkollektivet till klart övervägande del består av män, är SAS kabinanställda till likaledes övervägande del kvinnor”.

De klagande begär i första hand att DO ser till att arbetsmarknadens parter följer diskrimineringslagen och i andra hand att DO ska ”föra klagandenas talan i domstol gentemot SAS och i förekommande fall Unionen”.

Dessutom anser de klagande att avtalet innebär etnisk diskriminering, eftersom de menar att den danska personalen på SAS har ett bättre avtal än den svenska.

Unionen har redan gått igenom ärendet på begäran av de 109 klagande och inte funnit anledning att ompröva sitt ställningstagande.

– Vår bestämda uppfattning är att kollektivavtalet inte är diskriminerande, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, till Dagens Nyheter.

Kollektivavtalet slöts efter de omfattande bantningarna på SAS i höstas, då bolaget var mycket nära konkurs. De tuffa förhandlingarna resulterade i försämrade anställningsvillkor för både kabinanställda och piloter.