Foto: Leif R Jansson

Vattenfall tvingas till nedskrivningar på 29,7 miljarder kronor, meddelade styrelseordförande Lars G Nordström och vd Øystein Løseth i dag.

 

Vattenfall skriver ner sitt värde med hela 29,7 miljarder kronor. Vd:n kan inte utesluta nya uppsägningar. Bolagets affärer upprör facket och Socialdemokraterna kräver haverikommission.

Dålig marknadsutveckling och högre affärsrisker anges som skäl till den gigantiska nedskrivningen i ett pressmeddelande.

”I likhet med andra europeiska kraftproducenter påverkas Vattenfall av de allt kärvare marknadsutsikterna. Bolaget gör nu bedömningen att marknaden inte kommer att återhämta sig inom en överskådlig framtid”, heter det i pressmeddelandet.

Samtidigt ökar ledningen nu farten på besparingarna. De planerade besparingarna för 2014 på 1,5 miljarder kronor ökar till 2,5 miljarder kronor. För 2015 sätts ett nytt sparmål på två miljarder kronor.

I tidigare sparpaket har Vattenfall sagt att 2 500 anställda kommer att försvinna från koncernen.

– Vi kan inte utesluta att vi får se ytterligare nedskärningar. Men just nu är det för tidigt att gå ut med ett antal, säger vd Øystein Løseth på presskonferensen.

– Det här är tsunami-effekten efter förre vd:n, säger Jan Palmqvist, ordförande för den fackliga organisationen Seko i Vattenfalls förhandlingsdelegation.

Vattenfalls gigantiska nedskrivning och uppdelning av koncernen ser han som en följd av de affärer som Vattenfalls tidigare ledning gjort.

– Nedskrivningen ska göra det mer attraktivt för nya delägare att gå in i Europadelen, säger Jan Palmqvist.

Jan Palmqvist är upprörd över Vattenfalls affärer i Europa där de köpt holländska Nuon till ett högt pris och står med kärnkraftsanläggningar i Tyskland som inte får användas.

Han tror inte att dagens beslut påverkar de anställda.

– Men det blir anställningsstopp och stopp för konsulter. Och så fryser Vattenfall sina investeringar.

Inklusive jättenedskrivningarna gör Vattenfall en förlust efter skatt på 17 miljarder kronor för första halvåret, vilket kan jämföras med vinsten på 14,7 miljarder kronor samma period i fjol.

– Som utvecklingen varit de senaste åren är det en riktig åtgärd med uppdelningen av företaget och nedskrivningar, säger Janne Rudén, ordförande för fackliga organisationen Seko som har många medlemmar på Vattenfall.

Men han är förvånad över storleken på nedskrivningen.

– Det är häftiga pengar men så är det också häftiga affärer, säger Janne Rudén.

Han riktar kritik mot att ägaren, det vill säga regeringen, haft dålig koll på affärerna.

– Men allt går inte att hänföra till Nuon-affären. Det handlar också om kolkraft och kärnkraft i Tyskland.

– När affärerna gjordes var det många som hyllade dem. Och nu är Vattenfall inte ensamma om stora nedskrivningar bland energibolagen.

– Energibolagen har bränt mycket pengar, säger Janne Rudén.

Han tycker inte om anställningsstoppet men det som riktigt oroar honom är de neddragna investeringarna.

– Det finns behov av investeringar och nya energilösningar. Då blir det problematiskt om de dras ner, säger Janne Rudén.


Foto: Claudio Bresciani
Foto: Claudio Bresciani
S ordförande Stefan Löfven kräver en oberoende granskning av hur Nuonaffären gick till.

 

– Det är otroligt stora nedskrivningar, så det är klart att det är allvarligt. Nu aktualiseras igen frågan om Nuon, säger S-ledaren Stefan Löfven om beskeden från Vattenfall.

– För mig är det uppenbart att regeringen försöker glida undan, de slingrar sig och har försökt att tysta ner detta. Men det är så att regeringen, och ytterst regeringschefen, har ansvar, för att de godkände den här affären.

Men finansmarknadsminister Peter Norman säger att styrelsen i Vattenfall tog beslutet och att dåvarande näringsminister Maud Olofsson informerades?

– Det är konstigt att regeringen själv 2010 gav besked till konstitutionsutskottet att man hade godkänt affären. Det är oerhört märkligt.

– Och en affär i 100-miljardersklassen — om det är så att ett enskilt statsråd tar det bara sådär, så är det ju. . . Jag vet inte vilket som är värre, faktiskt.

Löfven säger att med tanke på Nuon-affärens storlek så ”måste det ha varit en gemensam beredning i ärendet”.

– Ingen styrelse eller ett enskilt statsråd kan väl rimligen göra sådana affärer utan att statsministern och finansministern är medveten om det.

Han hänvisar till dokument som presenterats i medier som visar att det så kallade inre-kabinettet var informerat om Nuon-köpet.

– Nu måste regeringschefen ut och visa sig och tala om hur de tänkte. Vilka överväganden gjordes och så vidare. Det håller inte att skylla på ett avgånget statsråd här.

S-ledaren vill nu att en ”haverikommission” granskar affären.

– Nu måste vi få ordning och reda. Vi måste få en oberoende granskning av affären, så vi får gå till botten med vad som har hänt, vem som har gjort vad och så vidare.