En saudisk prinsessa har gripits i USA misstänkt för människohandel. Prinsessan anklagas för att fört en kenyansk kvinna till USA och hållit henne fången som tjänare i sitt hem.

Kenyanskan ska ha fått sitt pass beslagtaget och tvingats diska, laga mat och tvätta varje dag utan ledighet, rapporterar TT-AFP. Vid gripandet fanns även fyra filippinska kvinnor i hemmet. De amerikanska myndigheterna misstänker att även dessa berövats sina pass.

I USA avskaffades slaveriet efter det blodiga inbördeskriget mellan nord- och sydstaterna 1861-1865. Därefter följde dock ett hundra år långt rasförtryck.

Människohandel, som är den moderna formen av slaveri, är en stor industri som beräknas omsätta mellan fem och nio tusen miljarder dollar årligen. Enligt FN är människohandel det snabbast växande området inom organiserad brottslighet.

Mer än 700 000 män, kvinnor och barn i världen utsätts för den olagliga handeln årligen.

En orsak är fattigdom, men de stora vinsterna och den höga efterfrågan anses också vara viktiga orsaker. Samtidigt är det väldigt få som åtalas och döms, eftersom brotten är väldigt svåra att utreda på grund av problem med bevisning och tolkning.

Människohandel beskrivs av FN som ett brott mot mänskligheten. FN:s konvention om gränsöverskridande organiserad brottslighet räknas till en av de fem stora människorättskonventionerna. Konventionen trädde i kraft 2003 – i Sverige ett år senare.

Den internationella definitionen av människohandel finns i FN:s protokoll om handel med människor från 2000:

”Människohandel innebär rekrytering, transport, överföring, hysande eller mottagande av personer genom hot eller bruk av våld eller andra former av tvång bortförande bedrägeri vilseledande, maktmissbruk eller missbruk av en persons utsatta belägenhet eller givande eller mottagande av betalning eller förmåner för att erhålla samtycke från en person som har kontroll över en annan person i syfte att utnyttja denna person. Utnyttjande skall innebära åtminstone utnyttjande av andras prostitution eller andra former av sexuellt utnyttjande tvångsarbete eller slaveri eller med slaveri jämförbara bruk och sedvänjor träldom eller avlägsnade av organ.”