Restaurangernas försäljningsvolym ökade med 2,7 procent i maj 2013 jämfört med samma månad 2012, enligt SCB.

Räknat i löpande priser är ökningen större, hela 4,7 procent. Detta samtidigt som svensk ekonomi som helhet utvecklas rätt svagt.

– Överlag går det väldigt bra för restaurangföretagen, kommenterar Pernilla Bengtsson vid SCB, som gör statistiken över restaurangförsäljningen på uppdrag av branschorganisationen Visita.

– Att det går bra för branschen måste återspeglas i medlemmarnas lönekuvert, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia. De lokala löneförhandlingarna är i gång. Tidigare år har de anställda haft svårt att ens få ut de centralt överenskomna löneökningarna. Så får det inte bli i år.

Bäst går det för lunch- och kvällsrestaurangerna (den största kategorin i statistiken), som ökade sin försäljningsvolym med 6,4 procent under tolvmånadersperioden maj 2012–maj 2013. Mätt i löpande priser ökade omsättningen med 8,5 procent. Nästan lika starka siffror uppvisar kaféerna, tätt följda av kategorin ”pubar, barer och nöjesrestauranger” samt snabbmatsrestauranger.

En grupp av restauranger har minskat sin försäljning kraftigt: personalrestaurangerna, som ofta drivs i ett företags lokaler på uppdrag av utomstående entreprenörer och bara har öppet några timmar mitt på dagen. Mätt i volym backade de med 16,8 procent under perioden. Sett till försäljningen i löpande priser blev minskningen lite mindre, 15,1 procent, något som antyder att personalrestaurangerna har sänkt sina priser. SCB har ingen förklaring till varför just de här restaurangerna har problem.

I januari 2012 sänktes restaurangmomsen, till en kostnad för staten på drygt fem miljarder kronor årligen. Vilken effekt det har haft är omdiskuterat, och den nya försäljningsstatistiken ger inget klart svar. Men det är tydligt att sänkningen av momsen i alla fall inte har resulterat i en motsvarande sänkning av priserna. Under en lång period efter att momsen sänktes låg priserna i det närmaste stilla. Från maj 2012 till maj 2013 steg har restaurangpriserna stigit med två procent. Det kan jämföras med inflationen under samma period, som blev minus 0,2 procent.