ST kräver chans att vissla
ST vill att anställda i statliga bolag ska kunna vissla på samma sätt som anställda inom kommuner, landsting och deras bolag. Men anställningsformen påverkar allt mer hur öppna offentligt anställda vågar vara.
– Öppenhet är det bästa medlet mot maktmissbruk och korruption. Det är så enkelt. Och därför ska anställda inom statliga bolag ha samma rättigheter, säger Britta Lejon som är ordförande för fackförbundet ST under seminariet Våga vissla i Almedalen.
Den som är anställd inom kommun, landsting och stat har rätt att berätta om missförhållanden och gå ut i medier. Blåsa i visselpipan som det kallas. Dessutom får ingen arbetsgivare undersöka och/eller bestraffa anställda som gör det.
Det gäller även anställda inom kommunala och landstingsägda bolag där kommunen har en majoritet av inflytandet. För anställda i statliga bolag finns inget skydd alls.
– Vad ska behöva hända? Hur många och stora affärer med korruption måste vi se? frågar sig Britta Lejon.
Anställningsform är en annan faktor som påverkar modet att vissla.
– Staten har högst andel visstidsanställda. Och man blir inte jättebenägen att vissla om man vet att man riskerar att inte få stanna, säger Veera Littmark, förbundsjurist på ST.
Britta Lejon efterlyser också ett tydligare grepp om meddelarskydd i en tid när allt mer offentlig verksamhet bolagiseras.
– Allt fler verksamheter hamnar i gråzonen mellan offentligt och privat. De här frågorna måste högre upp på dagordningen när man bestämmer hur verksamheter ska utföras.