SD vill införa rätt till heltid
Sverigedemokraterna ska göra rätt till heltid till en viktig fråga i partiets valplattform för att locka fler kvinnliga väljare. Men finansieringen är oklar – och facket är skeptiskt.
”Detta förslag kan ses som ett led i arbetet att i ökad utsträckning visa att Sverigedemokraterna har en politik som även riktar sig till kvinnor”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson på Aftonbladets debattsida.
Han skriver att deltidsanställningar missbrukas inom välfärden och för med sig både att kvinnor halkar efter lönemässigt och en sämre fungerande välfärd.
Enligt riksdagens utredningstjänst skulle förslaget kosta nära 5,9 miljarder kronor per år för offentlig sektor, skriver SD i ett pressmeddelande. Partiet vill, ”om ekonomin tillåter”, anslå de pengarna i sin egen skuggbudget i höst.
Pengarna skulle gå i öronmärkta bidrag från staten till kommuner och landsting.
På sikt beräknas förslaget ge cirka 25 000 nya helårsarbetskrafter och åtgärden vore långt mer effektiv för att ge nya jobb än sänkningen av krogmomsen, enligt SD.
Förutom effekten på jämställdheten kan förslaget ge nya jobb i en sektor som har skriande behov av mer personal, skriver SD.
Sverigedemokraterna lider av att stödet från kvinnliga väljare är så lågt, enligt SD-ledaren, som håller pressträff inför sitt tal i Almedalen i kväll. Förslaget om rätt till heltid i offentlig sektor skulle i första hand gynna kvinnor, hävdar Åkesson.
– Vill vi utmana om makten måste vi få fler kvinnliga väljare, säger Åkesson.
Åkesson säger att han också kommer att tala mycket om valet till EU-parlamentet, som äger rum den 25 maj nästa år.
– Vi hoppas på minst två mandat, säger Åkesson men konstaterar att just SD-sympatisörer har varit svåra att få att gå att rösta i EU-valen tidigare.
Sverigedemokraterna vill inte nu säga hur de knappa sex miljarderna som deras heltidsförslag kostar ska betalas.
– Vi återkommer med finansiering och hur vår budget ser ut när alla andra partier lägger sina budgetförslag i höst. Då får du svar, säger Åkesson till TT men tillägger att det faktum att partiet redan nu lyfter fram förslaget visar att det kommer att prioriteras.
Trots talet om rätt till heltid vill SD inte, åtminstone inte omedelbart, lagstifta om det.
– Vi utesluter inte lagstiftning, men i det här skedet handlar det om stimulanspengar till kommuner och landsting. Ska man lagstifta måste man utreda en lång rad saker om hur det ska gå till i praktiken, säger Åkesson och framhåller att det redan finns projekt för fler heltidstjänster i flera kommuner.
– Det som har saknats är pengar. Många kommuner vill öka möjligheterna till heltid, men man har inte pengar, säger Åkesson.
Kommunals ordförande Annelie Nordström ger inte mycket för Sverigedemokraternas förslag.
– Det handlar inte om något annat än att flirta med våra medlemmar, säger Nordström.
Hon understryker att hon också generellt, av erfarenhet, är skeptisk till politiska utfästelser om att öka möjligheterna till heltid för anställda i offentlig sektor. Det gäller övriga partier också.
– Alla politiska partier, nu också SD, pratar om att de ska fixa det. En del har pratat om det i många år, men det har varit mer munväder än verkstad, säger Nordström.
Kommunals erfarenhet är att det inte är pengar som saknas för att lösa heltidsfrågan.
– I viss mån kan pengar vara en lösning, men bara i en övergångsfas. Huvudproblemet är att hela området är underfinansierat.
Annelie Nordström säger att hon har svårt att se hur SD:s förslag ska gå ihop med deras övriga politik, till exempel kraftigt minskad invandring. Det är svårt att få folk till äldreomsorgen och i Stockholm är hälften av dem som arbetar i omsorgen utlandsfödda – den skulle inte fungera utan dem, framhåller hon.