Anställda på LO:s semesteranläggning Riva del Sole förbjuds att prata med journalister och de anser att de lever under psykisk terror.

Det skriver tidningen Expressen som både träffat anställda på anläggningen i Italien och tagit del av ett anonymt brev till LO-ledningen om arbetsförhållandena.

– Vi är förbjudna att prata med journalister om våra arbetsförhållanden. Om det kommer fram att jag pratat med dig får jag sparken, säger en av de anställda till Expressens reporter.

Riva del Sole S.P.A. är ett italienskt bolag, som LO äger till 68 procent. Folksam. TCO och kooperationen är också delägare. Förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin är bolagets styrelseordförande.

I brevet till LO-ledningen beskriver de anställda om sina förhållanden. De skriver att de säsongsanställda sugs ut och att de inte vill tro att det sker med fackets överseende. Och de tror att en sådan situation som de på Riva del Sole skulle vare en skandal i Sverige.

Många på Riva del Sole är säsongsanställda och kommer tillbaka år efter år. Expressen beskriver de säsongsanställdas problem. Med sex månaders arbete per säsong kan en anställda få full a-kassa och klara sig till nästa säsong. Nu får allt fler kortare anställningstid än sex månader och då får de bara den lägsta arbetslöshetsersättningen och får svårt att klara sig.

Expressen har pratat med Wanja Lundby-Wedin och hon säger att en oberoende konsult ska granska förhållandena på semesteranläggningen.

– För mig är det självklart att det är en fråga som vi måste gå till botten med, säger hon till Expressen.

Och Wanja Lundby-Wedin lovar att ingen av de anställda ska förlora jobbet för att det pratat med journalister.