Busstrejken har nu utvidgats till ytterligare sju städer — bland annat står all spårtrafik i Norrköping stilla. Men på måndagen återupptogs samtalen mellan parterna, efter att all kontakt varit bruten över helgen.

Det var Kommunals ordförande Annelie Nordström som sträckte ut en hand och bjöd in Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson till ett ”resoneringsmöte”. De båda träffades på Kommunals huvudkontor under måndagsförmiddagen.

– Bara det att vi nu har en dialog igen är positivt och ett slags närmande, säger Peter Jeppsson.

Några konkreta förslag om uppgörelser verkar inte framkommit, men viss optimism kunde ändå skönjas.

– Vi ville känna om det fanns förhandlingsvilja och det tycks det finnas, säger Annelie Nordström.

Parterna bestämde att höras igen senare under dagen, men någon tid för direkta förhandlingar sattes inte.

Förutom spårvagnsförare i Norrköping är nu även bussförare i Strängnäs, Halmstad och Västerås/Hallstahammar uttagna i strejk. I Jönköping, Gävle och Östersund går verkstads- och servicepersonal ut i strejk och sedan tidigare omfattas busstrafiken i Stockholmsområdet, Södertälje och Umeå.

I Stockholmsregionen är det fortfarande Lidingö, Södertälje, Solna, Sundbyberg, Sollentuna och delar av innerstaden som berörs. Samtidigt väntar sig SL fler resenärer den här veckan, eftersom det är en vanlig arbetsvecka och dessutom sommartidtabell med färre avgångar. På SL:s kundtjänst kände man också av ett ökat tryck från oroliga resenärer både inför och under måndagen.

I Norrköping oroar sig Mattias Näsström, operativ chef på Östgötatrafiken, framförallt för att strejken ska fortsätta till slutet av veckan.

– På torsdag börjar Bråvallafestivalen, med över 40 000 sålda biljetter. Är inte spårvagnstrafiken i gång då får det stora konsekvenser.