Foto: Thomas Johansson

Emelie Östh vid monteringsbordet. – Man får inte vara darrhänt och måste vara skarpsynt, säger hon om arbetet med de pyttesmå elektroniska komponenterna.

 

Emelie Östh tar fram ett halvtomt kretskort och börjar löda fast de knappt synliga komponenterna medan hon pratar om sin arbetsdag. På avstånd ser det ut som pyttesmå knappar som binds ihop av hårstråtunna trådar i ett oregelbundet mönster.

Det är hjärnan i moderna hissar. Den lilla datorn i hisskåpet som styr hissens hastighet och får den säga rätt sak vid rätt våning. Fast här på P Dahl elektronik i Göteborg har arbetarna lärt hissen sitt eget interna språk. Produktionshallen heter ”relaxavdelningen” och paketeringen har döpts om till ”fritidsgården”.

Men det är inte direkt något spa vid monteringsbänkarna. Här gäller kirurgisk precision och koncentration på högsta nivå.

– Man får inte vara darrhänt och man måste vara skarpsynt, säger Emelie Östh utan att lyfta blicken från lödkolven mellan fingerspetsarna.
Kanske förklarar det varför samtliga anställda är unga mellan 19 och 30 år. Själv var hon 19 när hon började. Det var hennes sambo som lockade hit henne. Och hon ångrar ingenting.

– Vi har en mycket bra laganda. Vi sitter nära varandra, roterar och pratar om allt möjligt mellan himmel och jord. Det är ett monotont jobb, men inte helt styrt.

Och hon har aldrig känt sig utanför trots att hon är ensam kvinna i hela produktionshallen. Snarare tvärtom. Hon sitter med i IF Metalls klubbstyrelse och får mycket stöd av arbetskamraterna. Alla utom en har gått med i facket.

För fem år sedan fick klubben arbetsgivaren att teckna kollektivavtal, vilket ledde till att lönerna höjdes med nio procent på ett år. Två skyddsombud och en jämställdhetsansvarig utsågs.

– Skyddsombuden har stenkoll. När jag blev gravid fick jag genast andra arbetsuppgifter, eftersom det frigörs bly vid lödning.

Som ung och tjej i en mansdominerad sektor får Emelie hela tiden förslag på nya uppdrag från facket. Hon sitter redan med i redaktionskommittén för IF Metalls medlemsmagasin i Göteborg och hon är både ungdoms- och jämställdhetsansvarig.

Det var också hon som kläckte idén till legofilmen som för ett par år sedan vann första priset på 25 000 kronor i IF Metalls tävling Starka tillsammans. ”Att använda lego för att illustrera hur vi människor kan bli starka tillsammans är genialt”, löd juryns motivering.

– Filmen handlar om hur vi fick kollektivavtal. Med en legobit händer inget, men när bitarna kom tillsammans var arbetsgivaren tvungen att lyssna.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Emelie Östh

25 år, it-montör på P Dahl elektronik och data i Göteborg.

År i yrket: 6.

Familj: Sambo, en pojke på ett år och en flicka på fem. ”Är det våra knappar?” undrar flickan varje gång de åker hiss.

Lön: 23 600 kronor, hade 16 300 när hon började.

Ville bli som liten: Arkeolog, eller något kreativt som butiksinredare eller trädgårdsmästare.

Sämsta med jobbet: Man sitter mycket länge och det känns i ryggen. Man kan även få små stötar då och då. Lite ström kan finnas kvar även när elen stängts av.

Bästa med jobbet: Arbetskamraterna.

Yrkeshemlighet: En bra laganda. Frågar man får man alltid hjälp.

Yrkesstolthet: Få iväg en stor order i tid.

Om IT-montörer

Utbildning: Elprogrammet på gymnasiet.

Fackförbund: IF Metall.

Medellön: 22 254 kronor för samt­liga montörer inom industri och tillverkning.

Framtidsutsikter: Dåliga, el- och telemontörer har högre arbets­löshet än genomsnittet. Hård konkurrens de närmaste tio åren, bedömer Arbetsförmedlingen. Mycket få jobb för it-montörer av hissdatorer.