Du har en tjej.

Du bor på Hawaii. Du är 29, har ett bra jobb och fett med pengar rullar in.

Karriären ligger framför dig som en öde motorväg i kvällssolen. Det är bara att gasa och köra.

På jobbet får du resa och rota i hemligheter. Privat har du vänner och gillar att ta ställning. När presidenten ska väljas skänker du 1 500 kronor till republikanen Ron Pauls kampanj. Du snackar inte bara, du gör något också. Det ser bra ut, det är bara att gasa mot framtiden och solnedgången.

Men så plötsligt tar det tvärstopp. Du inser att det du håller på med är fullständigt åt helvete. Det spelar ingen roll hur höga siffror som står på ditt kontobesked eller hur mycket olevt liv du har framför dig. Du är beredd att offra allt.

Det sa i alla fall Edward Snowden till tidningen The Guardian. Att han var beredd att offra allt för att berätta … ja, vadå? Jo, att USA avlyssnat i stort sett hela världen med sitt hemliga signalspaningsprojekt Prism.

Det avslöjandet gör honom till en av världens största visslare, som det kallas då någon avslöjar oegentligheter.

Edward Snowden har i nästan tio år jobbat med amerikansk underrättelseverksamhet. De senaste fyra åren på USA:s nationella säkerhetstjänst NSA. Han säger till tidningen att han inte med fortsatt gott samvete kan låta den amerikanska regeringen kränka integriteten för människor runt om i världen genom att övervaka internet på det sättet som görs.

Att se privatlivets helgd kränkas dagligen blev för mycket för honom – så han visslade och resan på framtidens motorväg tog tvärstopp.

Vad hade du själv gjort? Visslat, bytt jobb eller bara cashat in lönen?

Jag vet inte själv vad jag hade gjort. Det är lätt att sitta på sin stol och tänka stora tankar, men svårare att föreställa sig hur det är att riskera att buntas ihop av ett gäng svartklädda män som trär en huva över dig och tar dig till ett förhörsrum.

För det här är inte på film utan verklighet och inga garantier för lyckliga slut utfärdas. Den som visslar högt kan dö eller begravas levande i ett fängelse och vännerna kan svika.

Samtidigt, hur skulle världen se ut om ingen visslade? Och om inte du gör det, vem ska då göra det?

Det är som sagt svårt att veta hur man skulle göra i Edward Snowdens skor. En sak kan vi dock alla lära. När någon börjar tala om lojalitet och ­sekretess kan det vara på sin plats att fråga sig själv mot vem man vill vara lojal, mot arbetsgivaren eller mänskligheten?

eriklarsson140