Ebru Ylmaz

Foto: Esref Okumus

Ebru Yilmaz från Kesk-styrelsen i Istanbul håller tal under en facklig manifestation i Geziparken innan den tömdes på demonstranter i går.

 

I dag klockan 11.30 svensk tid gick närmare en miljon arbetare och tjänstemän ut i strejk mot polisvåldet och massarresteringarna i Turkiet. Strejken är olaglig, säger regeringen och hotar med repressalier.

Tiotusentals medlemmar i de fackliga centralorganisationerna Disk och Kesk är just nu ute och demonstrerar i flera storstäder. I huvudstaden Ankara har ett stort demonstrationståg på väg till parlamentet stoppats av kravallpolisen. Och i Istanbul har samtliga vägar till Taksimtorget i centrum spärrats av.

– Alla buss- och tunnelbanelinjer i centrala Istanbul har varit indragna sedan lunchtid, säger Kesk-ordföranden Huseyin Tosun som just nu befinner i fackets demonstrationståg nedanför Taksimtorget.

Till den dagslånga strejken har även landets läkare, advokater, ingenjörer och arkitekter anslutit sig. Ett femtiotal läkare greps i går sedan de försökt vårda skadade demonstranter, rapporterar turkiska medier som lägger ut bilder på läkare som förs bort i handfängsel av polisen.

– Tyvärr måste vi ta regeringens hot mot våra medlemmar på stort allvar, säger Huseyin Tosun. Vi tror inte att det kan vara realistiskt med massuppsägningar av hundratusentals anställda, däremot är vi oroliga att många av våra aktiva medlemmar ställs inför rätta.

Offentliganställdas centralorganisation Kesk har redan 93 fängslade medlemmar. Och minst lika många åtalas för ”olaglig” facklig verksamhet och hotas av långa fängelsestraff.

För en stund sedan meddelade inrikesdepartementet att jakten efter twittrare och användare av Facebook kommer att fortsätta. Att ”sprida felaktiga nyheter” är ett brott enligt turkisk lag och de skyldiga kommer att ställas inför rätta, heter det i ett hotfullt uttalande från inrikesminister Muammer Guler.

– Vi har tillsatt en utredning som ska se över lagstiftningen för att kunna skärpa kontrollen över sociala medier.

Enligt inrikesministern har 492 demonstranter arresterats sedan stormningen mot Geziparken i går morse. Enligt facken handlar det om mer än 4 000 människor.

Samtidigt säger premiärminister Recep Tayyip Erdogan att han tänker fortsätta med sina ”motmanifestationer” i storstäderna. I går lyckades han samla en halv miljon turkar i Istanbul, där Erdogan gick till hårt angrep mot internationella nyhetsbyråer.

– I två veckor har ni spridit lögner om vårt land. Kom hit och se folkmassan, här är den sanna bilden av vårt land.

Erdogan har valt konfrontation i stället för dialog, konstaterar Huseyin Tosun.

– Det kommer att elda upp stämningen ytterligare.