– Nobina stjäl två semesterdagar av oss. Det skriver Kommunals trafiksektion i ett brev till Kommunals förbundsstyrelse.

Bussförarna i Umeå vill ha förbundsstyrelsen tillstånd för en punktstrejk, i Umeå eller i hela landet, riktad mot Nobinas nya sätt att räkna semesterdagar.

– Det är inte bara bussförarna i Umeå som är missnöjda. Det finns ett massivt missnöje på Nobina i hela landet, säger Clas Hellsing, ombudsman på Kommunal.

Det bekräftar Peter Boström, ordförande i Kommunals Nobinasektion i Stockholm.

– Folk är förbannade och tagna på sängen. Det här är inget som Nobina har diskuterat med oss, utan det är något vi upptäckte när vi fick sommarscheman för ett par veckor sedan.

I Umeå ventilerades missnöjet vid ett missnöje i tisdags. Sektionen skriver till Kommunals förbundsstyrelse att Nobina har passerat en gräns för hur man behandlar sina anställda.

– Folk är arga. Nobina snor två dagars semester för oss, säger Camilla Ingman, som sitter i trafiksektionens styrelse.

Så sent som i början på juni upptäckte Nobinas anställda landet runt att årets semester kan kosta dem två, eller i värsta fall fyra, extra semesterdagar. För att få ledigt helgen efter den sista semesterveckan ska de anställda ta ut två semesterdagar till.

Det krävs sju, inte fem, semesterdagar för att få hela veckan ledig.

Nobina naggar semestern i kanten från två håll – börjar och slutet. Redan för något år sedan gjorde Nobina klart att helgen före semestern ska vara obetald. Bolaget hävdar att semesterlagen ger rätt till ledighet, men inte betald ledighet.

Kommunal har valt att inte ta strid om det, eftersom inget i avtalet säger något annat.

Däremot pågår tvisteförhandlingar om de två dagarna i slutet på semestern. Kommunal hävdar att detta strider mot avtalet i och med att arbetsveckan blir för lång.

Semesterperioden har redan börjat. I Umeå går halva styrkan på semester i dag. I Stockholm har de tidiga semestrarna rullat i gång.

Det innebär att de semesterlediga inte vet vad årets semester kommer att kosta.

– Nobina har infört extra arbetsplikt under helger på sommaren. Man kan spekulera i varför de gör så. Jag tror att de rätt och slätt har svårt att hitta sommarvikarier.

Arbetet återkommer med kommentarer från Nobina och från Kommunals ledning.