Kommunal säger nej till medlarnas bud till nytt kollektivavtal. Därmed ökar risken för att den omfattande busstrejken i framför allt Stockholm bryter ut natten mot onsdag.

– Ett skambud, tycker Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Nu har medlarna frånträtt sitt uppdrag, något nytt bud är det inte tal om, i alla fall inte i det här skedet. Därmed talar mycket för att busstrejken är ett faktum, enligt avtalssekreterare Lenita Granlund.

Strejken startar natten mot onsdag den 19 juni. Omkring 1 400 anställda kommer då att lägga ner arbetet.

I Stockholm, Solna, Sundbyberg, Sollentuna och Södertälje innebär strejkvarslet helt inställd trafik på massvis av busslinjer, enligt Storstockholms lokaltrafik (SL). Kommunal har valt att ta ut de anställda i tre bussgarage i länet.

Dessutom kommer Umeå att drabbas av strejken.

Exakt hur det nobbade medlarbudet ser ut vill Lenita Granlund inte gå in på:

– Men alla de viktigaste frågorna för oss fanns inte med, säger hon.

Dessa är minimilöner för övrig personal, servicepersonal och liknande, samt arbetstiderna. Dessutom finns inga skrivningar, i alla fall inte som facket vill se dem, som reglerar arbetsvillkoren vid övertagande av verksamhet, enligt Granlund.