Byggnads och Målarna har varslat om sympatistrejk för att stötta Fastighets och Seko i kampen för ett nytt städavtal. Runt hundra 140 anställda berörs av varslen.

På torsdag inleder Fastighets och Seko sin städarstrejk om de inte lycktas teckna något nytt avtal med motparten Almega tjänsteförbunden innan dess. Anledningen till konflikten är främst att arbetsgivarna inte vill gå med på LO–samordningens krontalsmärke. Märket ger löneökningar på ungefär 1 700 på tre år för lågavlönade yrkesgrupper, men Almega hänvisar istället till det procentuella märket på 6,8 procent. Det skulle enligt Fastighets bara ge städarna runt 1 450 kronor.

Flera LO–förbund har tidigare kommit med stöduttalanden för Fastighets och Seko och både Elektrikerna och Kommunal har varslat om sympatistrejker. Nu följer även Byggnads och Målarna deras exempel.

– Fastighets och Sekos krav ligger inom LO–samordningen och vi har lovat varandra mellan förbunden att stå upp för varandra. Det här är den yttersta konsekvensen av det, säger Peter Sjöstrand, Målarnas förhandlingschef.

Målareförbundet har varslat om strejk för drygt 40 anställda på tre billackeringsfirmor. Varslet träder i kraft den 25 juni klockan 16:00.

Ett och ett halvt dygn senare, den 27 juni klockan 05:00, tar även Byggnads ut sina medlemmar i sympatistrejk. För deras del handlar det om runt hundra anställda inom avtalsområdet vvs och kyla som arbetare på YIT och Bravida i Kiruna gruva.

– För Byggnads är det självklart att grupper med lågt löneläge ska behandlas så att de inte halkar efter ytterligare. Fastighets och Sekos kamp för ett rättvist avtal är även Byggnads och de övriga LO-förbundens sak. Samordningen inom LO är viktig och vi står helt bakom Fastighets och Seko i det här, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare i en kommentar.