ABF Nordöstra Stockholms ombudsman Tommy Hindrikes har spelat en viktig roll under folkhögskolan Brunnsviks sista år, men konsekvent vägrat att uttala sig eller svara på frågor. ABF Nordöstra tog över huvudmannaskapet för Brunnsvik när LO koncentrerade sin utbildningsverksamhet till Runö Folkhögskola, eller rättare sagt blev Brunnsvik en del av det komplicerade nätverk av bolag, med Hindrikes som spindeln i nätet, som har fått hård kritik för sina interna och oöverskådliga ekonomiska transaktioner.

Nu riktas grova anklagelser mot Hindrikes för förskingring och trolöshet. Han ska ha låtit renovera eller bygga om tre fastigheter i Åkersberga och Tällberg, delvis på ABF:s bekostnad, och med systematiskt utnyttjande av svart arbetskraft. Detta enligt Michael Ruth, som under tjugo års tid av och till arbetade som bygg- och projektledare åt ABF Nordöstra, och hade ansvaret för byggnationerna, bland annat en lyxvilla på 256 kvadrat. Ruth uppbar, enligt vad han hävdar, lön från ABF under två års tid för att leda byggprojektet.

Ruth säger sig ha försökt påtala oegentligheterna under flera år, men väljer nu att träda fram i en artikel i Dalademokraten, skriven av frilansjournalisten Svante Isaksson, som varit den som kartlagt turerna kring nedläggningen av Brunnsvik i en serie artiklar – vilket i våras ledde till att förvaltningen av ABF Nordöstra togs över av ABF centralt.

Uppgifterna om husbyggena har lett till att Hindrikes frikopplas från sin anställning medan ABF Nordöstra genomför en utredning, som även handlar om andra anställda vid ABF Nordöstra. Först när den utredningen är klar kan det bli aktuellt med polisanmälan.

Artikelförfattaren Svante Isaksson framhåller i DD att samarbetet mellan Ruth och Hindrikes hela tiden har varit konfliktfyllt, och han har inte hittat några andra inblandade som kan bekräfta uppgifterna. Tommy Hindrikes har varit onåbar för frågor.