Alla elektriker ska kunna få hjälp av en jurist. Med start i höst gäller elektrikernas juristförsäkring alla medlemmar.

Inte bara rika ska ha möjlighet att anlita jurister när livet strular till sig anser Elektrikerförbundet. För ett år sedan var förbundet därför först i Sverige med att teckna en frivillig juristförsäkring för sina medlemmar. För 60 kronor i månaden ger försäkringen 15 timmar juridisk rådgivning om året samt juridisk hjälp vid rättegångar.

Ungefär 5 000 elektriker nappade på erbjudandet om den frivilliga försäkringen, men nu tar förbundet försäkringen ett steg till. I går beslutade Elektrikernas centrala representantskap att göra den kollektiv.

Från och med november i år omfattas därmed alla Elektrikernas medlemmar av juristförsäkringen. Den kommer dock inte att kosta medlemmarna något extra, eftersom avgiften ska finansieras av förbundets avkastning på kapital. Avtalet med försäkringsbolaget Help gäller i 38 månader och därefter ska försäkringen utvärderas.

Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin är glad över beslutet. Han säger i en kommentar på förbundets hemsida att försäkringen gör livet rättvisare för medlemmarna som nu kan få hjälp vid till exempel arvsfrågor, skilsmässor eller kontraktstecknande.

– För den enskilde kan detta handla om oerhört mycket.

– Att kunna få råd och hjälp före och efter det händer något kan vara av stor betydelse i livet, säger Jonas Wallin.