På nationaldagen tog musiker och band över gator, parker och torg i Stockholm. För fjärde året i rad arrange­rades Make musik Sthlm – en ­festival som retar upp många musiker. De får nämligen inte betalt.

Veronica Lagerman Lindblom, presskoordinator för Make musik Sthlm, är medveten om kritiken. Hon berättar att man i samförstånd med Musikerförbundet har gjort förändringar i upplägget. Bland annat har arrangemanget minskats ner i tid och slutar tidigare på kvällen i år. Det öppnar för att många yrkesmusiker ska få andra betalda spelningar just på nationaldagskvällen.

– Dessutom jagar vi inte professionella musiker. De som vill spela tar själva initiativet, berättar Veronica Lagerman Lindblom.

Var drar ni gränsen mellan ­professionell och ickeprofessionell?

– Att de söker sig till oss själva, att det är frivilligt att spela, svarar Veronica Lagerman Lindblom.

På Musikerförbundet berättar Suvi Richter från Stockholmsavdelningen att facket i flera omgångar har diskuterat festivalen med arrangörerna. Förra året kom de överens om enbart rikta sig till amatörmusiker. I år har Make musik Sthlm ändrat formuleringen och sökte – i stället för amatörer – ”nya och framväxande” musiker. Något som irriterar Suvi Richter.

– Det borde stå klart och tydligt att det är på amatörnivå. Formuleringen kan fortfarande innebära utbildade musiker som kanske
inte har hunnit etablera sig, säger hon.

– Visst ska amatörband och unga musiker som fortfarande går i skolan ha möjligheter att spela, men det får inte ta bort arbetstillfällen och sänka musikers status, säger Suvi Richter.

Veronica Lagerman Lindblom för­klarar att Make musik Sthlm har försökt anpassa sig, och att hon inte riktigt vet varför de ändrat sin formulering.

– Vi är inte ute efter att exploatera musiker, vi är ute efter att skapa en musikfest, säger hon.

Suvi Richter ser att arrangörerna försöker.

– Det är positivt med de workshops de har genomfört, det ger det hela en mer allmän klang. Men, sen önskar vi också att de gör som de lovar och är inte blandar ihop äpplen och päron, säger Suvi Richter.