Bulgariska bärplockare i skogen strax söder om Mehedeby i Tierps kommun i norra Uppland. Oroliga bärplockare slog natten till torsdagen larm om att de blev trakasserade. Personer som bor i trakten ska ha kommit dit och kastat både glåpord och stenar.

Foto: Pontus Lundahl

Utnyttjade arbetskraftsinvandrare behöver stärkta rättigheter, inte fler möjligheter att stängas ute, ­argumenterar Magda Rasmusson, språkrör för Grön ungdom.

 

Länge var asyl enda sättet att komma hit, i dag är även jobb en väg in. Sverige är ändå för slutet och vi måste öppna fler dörrar in i Sverige. Arbetsmarknadsprövning motverkar den utvecklingen.

Miljöpartiet har gång på gång visat sig vara det parti som i alla lägen står upp för människors lika rätt att röra sig i världen. Därför är det märkligt att läsa Martin Klepke (Arbetet nummer 17) som på ledarsidan anklagar mig och Miljöpartiet för att stödja jobbtrafficking. En grov anklagelse som saknar grund. Bakgrunden är att jag kritiserat förslaget om arbetsmarknadsprövning – ett förslag som ställer svenskar mot icke-svenskar, undergräver solidaritet människor emellan och reproducerar en myt om att ökad invandring leder till högre arbetslöshet.

År 2008 genomförde MP och regeringen en reform som innebar att det blev lättare för människor att komma hit och arbeta. Länge fick du bara komma hit så länge det säkerställts att ingen svensk kunde ta jobbet. Män­ni­skor som tidigare jobbat här illegalt kan nu jobba legalt. Människor har kunnat lämna svåra situationer och förbättra sina liv. Sverige har blivit lite mer öppet.

Alla reformer måste dock utvärderas, så även denna gång. Att det förekommer utnyttjande är helt oacceptabelt och därför föreslår MP flera åtgärder. Bättre för- och efterkontroller, längre tid för någon som blivit av med jobbet att söka ett nytt arbete samt verksamma sanktioner för företag som missköter sig är några av dem. Ändå skriver Klepke att vi inte föreslår några åtgärder mot utnyttjande.

Detta antar jag beror på att vi inte ställer oss bakom ett krav på arbetsmarknadsprövning. Det är inte heller konstigt om vi tar i beaktande argumenten för en sådan:

•l Att det skulle vara mer solidariskt. Arbetskraftsinvandrare behöver stärkta rättigheter, inte fler möjligheter att stänga dem ute.

• Att jobben bara räcker till några. Detta motbevisas av forskning på området.

• Att svenska löner skulle sänkas. Även detta motbevisas av forskning på området.

Att LO ändå driver kravet gissar jag beror på oro för medlemmarna. Det respekterar jag. Oro för arbetslöshet är inget att ta lätt på. Arbetsmarknadsprövning leder dock fel. Kritisera gärna alliansens misslyckande med att skapa jobb, deras urholkande av trygghetssystemen, och klyftorna i samhället. Men gå inte i fällan att ställa grupper mot varandra och upprepa myten om att jobben är ett nollsummespel. Kort sagt: låt inte ett mer slutet Sverige vara svaret på alliansens misslyckade politik.

Magda Rasmusson
språkrör för Grön ungdom

 

Martin Klepke svarar:

Bra att MP vill rätta till felen

Vi hade en stor arbetskraftsinvandring redan före 2008. Det enda som ändrades då var att Alliansens och Miljöpartiets nya regler öppnade för usla arbetsvillkor.

Jag tolkar ändå texten som att Miljöpartiet nu vill komma till rätta med de missförhållanden de var med om att skapa 2008. Det bådar gott inför valet.

Martin Klepke
Arbetets politiske redaktör