Handels varslar om strejk för 144 medlemmar på 29 frisersalonger från Ystad i söder till Luleå i norr med start den 17 juni.

Stridsfrågorna är ob-ersättningen och garantilönen.

–  Många kunder vill komma på kvällar och helger. I dag hindrar kollektivavtalet arbetsgivarna att låta de anställda jobba då. Andra aktörer utan kollektivavtal tar kunderna i stället, säger Ted Gemzell, vd för branschorganisationen Frisörföretagarna.

Enligt Frisörföretagarnas siffror finns det mellan 22 000 och 24 000 frisörer i Sverige. Av dem är 4 000 anställda. Resten är egna företagare.

– Antalet anställda har halverats sedan 90-talet. Kollektivavtalet skapar inte möjlighet att anställa. Det är knäckfrågan. Det är en nackdel att omfattas av kollektivavtal, anser Ted Gemzell.

Förhandlingarna kärvar för tredje avtalsrörelsen i rad. Även förra året varslade Handels om konflikt. För tre veckor sedan begärde parterna medling. I torsdags kom medlarnas bud som är i linje med tidigare avtal. Handels sade ja till budet. Frisörföretagarna svarade nej.

–  Vi tvingas varsla efter att Frisörföretagarna har sagt nej till medlarnas bud, säger Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren.

Enligt Handels finns det 5 000 anställda frisörer, enligt Frisörföretagarna 4 000, varav 3 000 som omfattas av kollektivavtal. De har provisionslön. Om de inte kommer upp i den finns en garantilön på 20 689 kronor.