Brand i kinesiskt fågelslakteri dödade över 100.

Foto: AP

Utgångarna var låsta när en explosionsartad brand på måndagsmorgonen utbröt på ett stort fjäderfäslakteri i provinsen Jilin i nordöstra Kina. Med över 100 dödsoffer är det den värsta olyckan i sitt slag på över ett decennium.

Enligt kinesiska medier utbröt branden efter en kemikalieläcka i en verkstad. Därifrån fanns bara en öppen sidodörr till resten av det labyrintliknande fabrikskomplexet. Byggnadens utgångar var låsta.

300 arbetare var på plats när branden utbröt. Av dem hann kanske 30 rädda sig, uppger en anonym arbetare för Nanfang Dushi Bao (”Södra storstadstidningen”), en oberoende tidning i Kanton (Guangzhou).

– Det tog mindre än tre minuter för verkstaden att slukas av flammor, säger arbetaren.

Enligt nyhetsbyrån Nya Kina vet ingen säkert exakt hur många som fanns inne i fabriken, men den officiella siffran över antalet dödsoffer var ännu på kvällen avsevärt lägre.

”Klockan 16:25 finns 119 döda”, hette det på måndagen i provinsen Jilins myndigheters officiella uppdatering på Sina Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter.

Det räcker för att göra det till den värsta branden i Kina på över ett decennium, enligt uppgifter på internetportalen Baidu.

Enligt statliga CCTV tog det hela dagen för brandkåren att få kontroll över branden.