Fastighets konflikt får fackligt stöd. Fyra förbund varslar nu om sympatistrejk för drygt 500 anställda om Pacta inte tecknar ett nytt avtal med facket.

Sedan i tisdags strejkar runt 50 anställda på fem kommunala bostadsbolag, och Fastighets har varslat om utökade stridsåtgärder på tre företag med start tisdag den 11 juni. Anledningen till konflikten är att förbundet inte lyckats teckna något nytt avtal med arbetsgivarorganisationen Pacta.

Enligt facket kräver arbetsgivarna sämre avtalsvillkor för de anställda än villkoren som gäller i de övriga avtalen i fastighetsbranschen.

Hittills har konflikten bara gällt Pactas egna medlemsföretag, men nu ökar pressen på arbetsgivarna. I dag varslade Fastighets kollegor i det fackliga samarbetet 6F om sympatiåtgärder. Det är Byggnads, Elektrikerna, Målarna och Seko som står bakom varslet som omfattar drygt 500 anställda på 20 företag.

– Det är märkligt att Pacta väljer att dra igång en arbetsmarknadskonflikt i syfte att få ett lägre avtal än andra tecknade avtal i fastighetsbranschen. Att Pacta, som företräder kommunala och allmännyttiga företag, verkar vilja förstöra något som vi uppfattar som ryggraden i den svenska modellen känns främmande, säger förbundens ordförande i ett gemensamt uttalande.

De konstaterar att de står bakom LO:s samordning och att det är den som Pacta nu utmanar. Sympativarslen ska därför ses som en påminnelse om enigheten bakom fackets krav.

Beskedet om sympativarslet är inte populärt hos förbundens motparter. Byggnads största motpart Sveriges Byggindustrier kallar varslet för missriktat och konstaterar att de verksamheter som drabbas i deras fall inte har något med fastighetsskötsel att göra.

– Nu har byggindustrin haft produktionsstörningar i flera månader på grund av en avtalsrörelse som aldrig tycks ta slut och det som kommer nu är oacceptabelt, säger Ola Månsson, vd i ett pressmeddelande.

Om Pacta och Fastighets inte slutit något nytt avtal den 18 juni klockan 06:00 bryter sympatistrejkerna ut.

Fakta: Sympativarsel

Följande arbetsställen och företag berörs av...

... Byggnads varsel:

YIT Sverige AB, Kiruna gruva

Bravida Sverige AB, Kiruna Gruva

Betongindustri AB, Stockholm

Färdig betong AB, Göteborg

Havator AB, Haparanda

Härnösands kranlyft, Sundsvall

Nordic Crane Kynningsrud AB, Göteborg

Nordic Crane Wind AB, Falkenberg

Skanska Asfalt och Betong AB, Solna

Swerock AB, Ängelholm.

... Elektrikernas varsel:

Midroc electros AB:s filial i Varberg

... Målarnas varsel:

Telge Bostäder AB, Södertälje

AB Kristianstadsbyggen, Kristianstad

AB Bostäder i Borås

Fristadsbostäder AB, Fristad.

... Sekos varsel:

Vafab Miljö AB, Västerås/Köping

C4 Energi AB, Kristianstad

C4 Elnät AB, Kristianstad

Jönköping Energinät AB

Borås Elnät AB