Gabriella Pichler fick Kommunals kulturpris för sin film Äta sova dö.

Foto: Leo Sellén

 Gabriella Pichler tog emot Kommunals kulturpris för sin film Äta sova dö av förbundets ordförande Annelie Nordström.

 

Rungande applåder och glädjetårar fyllde folkets hus när Kommunals kulturpriser delades ut i dag.
– Sluta nu. Sätt er ner innan jag börjar tokböla, sade regissören Gabriela Pichler när hon mottog kongressens jubel.

Gabriela Pichler belönades med Kommunals stora kulturpris för sin Guldbaggevinnande film Äta sova dö, som i motiveringen beskrivs som en modern arbetarskildring. Hon fick priset redan för en månad sedan men tackade i dag kongressen.

– Det är otroligt rörande att det jag lagt ner min själ och mitt hjärta och att de människoöden jag berörs av också berör andra, säger hon.

Att det är ett fackligt pris, och särskilt från kommunal, gör att det känns extra betydelsefullt, säger hon.

– De människor jag växt upp och levt med har yrken som Kommunal representerar.

Själva priset på 150 000 kronor gör det möjligt för henne att fortsätta jobba.

– Det är sjukt betydelsefullt för mig. Nu kan jag jobba i lugn och ro med nästa film istället för att göra en massa trams som jag inte tror på bara för att få ihop pengar, säger hon.

Att prispengarna gör skillnad var även pristagarna av Kommunals demokrati- och solidaritetspris överens om. Undersköterskan Ulla Lindberg fick ta emot 25 000 kronor för sitt engagemang för fattiga och utsatta i Kenya.

– Det är fantastiskt att det man gör blir uppskattat och man kan visa att det faktiskt går att förändra. Kan jag göra detta kan andra också, säger Ulla Lindberg.

Hon delar priset med Britt Wireland Sorpola som samlar in pengar till fattiga barn i Rumänien. För henne har de 25 000 kronor redan gjort skillnad. Om några dagar åker hon till Rumänien igen och väskorna med barnkläder blir extra fulla.

– Alla pengar jag samlat in har gått till barnen och fattiga familjer. Jag har betalt resorna och uppehället själv och tagit semester och tjänstledigt för att kunna åka. Det känns helt otroligt att få det här priset och kunna göra ännu lite mer, säger hon.

Kommunalarnas pris på 50 000 kronor som röstats fram av förbundets medlemmar gick till Krister Kronlid, sektionsordförande för Kommunal i Uddevalla. Han har skrivit boken Morfar föddes i en diktatur.

– Jag är överväldigad, glad, tacksam och stolt, säger han.

Boken som skildrar hans morfars, och andra vanliga människors slitsamma liv under arbetarrörelsens framväxt kom ut i höstas. Sedan dess har Krister Kronlid hållit 62 föredrag om den i 35 kommuner, nu ser han priset som en uppmaning att fortsätta.

– Det är min mission att åka land och rike runt och driva den facklig-politiska frågan till det yttersta.

– Det här är inget annat än politik. Att Socialdemokraterna förlorat två val beror på historielöshet. Vi vet inte vad tidigare generationer offrat och kämpat för och det vill jag råda bot på. Att förstå sin historia är en förutsättning för att möta morgondagen.

Övriga kulturpristagare är Sami Said som för Kommunals hedersomnämnande för romanen Väldigt sällan fin, Ulrika Ekman som belönas med Eldsjälspriset och Suzanne Lazar som för förbundets kämpepris.