– Det är dags att sätta stopp för de obetalda håltimmarna och att säga ja till ett vettigt arbetsliv som ger vettig fritid. Svårare än så är det inte, sa han.

Då hade han konstaterat att minst 100 000 människor jobbar delade turer, det vill säga ett tidigt och ett sent arbetspass samma dag med ett antal obetalda timmar däremellan.

– I genomsnitt har de fyra obetalda håltimmar. Det blir en arbetsdag på tolv timmar.

Han berättade om sin mammas arbete. Hon var hemsamarit och åkte moped till gamla människor i byarna runt om i Sollefteå kommun. Hon köpte en skoteroverall för att stå ut med kylan på vintern.

– Jag förstod hur mycket hon betydde för de gamla. Många var ensamma. Min mamma såg dem och bekräftade dem. Hon förde dem i gemenskapen genom vår välfärd.

Stefan Löfven inledde och avslutade sitt tal med att hänvisa till Lillemor Arvidsson, Kommunals första kvinnliga ordförande mellan 1988 och 1995. Hon slutade skolan som 14-åring, utbildade sig så småningom till undersköterska och började jobba som vårdbiträde på Uddevalla lasarett. 1998 blev hon landshövding på Gotland och flyttade in i de fina salonger på länsresidenset.

– Tänk om mamma och pappa hade fått se sin lilltös här, kunde hon säga.

Stefan Löfven tog hennes liv som utgångspunkt för talets huvudtema – kampen mot arbetslösheten. Lillemor Arvidsson växte genom sitt arbete. Den möjligheten ska alla människor ha.

– Striden mot arbetslösheten är en strid för att varje människa ska känna sig välkommen in i samhällsgemenskapen, underströk han.

Stefan Löfven lanserade inga nya förslag utan gick igenom S-programmet för fler jobb: Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, det blir en 90-dagarsgaranti för unga, fas 3 ska bort, två miljarder ska gå till mindre klasser i skolan, gymnasiet blir obligatoriskt, barnen ska få läxhjälp efter behov – inte betalningsförmåga och S ska driva en aktiv näringspolitik.