Kommunal ska inte träffa kollektivavtal som är sämre än lagen. Det beslutet röstade Kommunals kongress igenom i kväll, onsdag, i strid med vad förbundsstyrelsen hade föreslagit.

Men efter en kort debatt där ett nederlag hängde i luften, tänkte förbundsstyrelsen om i sista stund. Annica Jansson fick applåder när hon talade om att förbundsstyrelsen hade ändrat sig.

Avdelningen i Stockholm förde fram kravet på att inga avtal ska vara sämre än lagarna. Utgångspunkten är Kommunals avtal inom privat personlig assistans.

– Ganska hemska avtal som vi inte kan vara stolta över. Vi har skrivit bort lagen om anställningsskydd, sa Ulf Bjerregaard, ombud från Stockholm, som beskrev avtalen som ”centerpartiets drömavtal”.

– En privatanställda personlig assistent påtalar inte dålig arbetsmiljö. Då åker han eller hon ut. Ingen höjer rösten för då får man sparken och vi är delaktiga i detta.

Lena Ezelius, ombud från Stockholm, häll med.

– Det är inte så att vi har pillat lite här och där. Vi har skrivit bort företrädesrätten., sist in, sist ut och uppsägningstiden. Vi har skrivit bort assistenternas lagliga rättigheter.

Malin Ragnegård, personlig assistent i Borlänge och ombud:

– Vi ska banne mig aldrig någonsin teckna avtal som är sämre än lagen.