Rimligare arbetstider. Trygga jobb i bussbranschen. Förarna ska inte behöva söka sina gamla jobb efter varje upphandling – vart sjätte år eller så.

Det är ett par krav som Kommunal varslar om strejk på elva orter i Sverige för att få igenom.

Strejken stoppar bussarna i Västerås, Hallstahammar, Halmstad och Strängnäs den 13 juni. Samma dag stoppas spårvagnarna i Norrköping. Kommunal tar ut förarna på fyra företag i strejk: Arriva, Veolia, Bergkvarabuss och Björks Buss.

Den 13 juni tar Kommunal också ut de anställda på verkstäder och servicehallar i strejk på Keolis i Jönköping och Nettbuss Stadsbussarna i Gävle och Östersund. Tvätt, städning och tankning av bussarna upphör.

Den 19 juni utvidgas strejken till Nobina i Umeå och Södertälje samt till Keolis i södra Storstockholm och Arriva i Råsta i norra Storstockholm.

Arrivas anställda i Råsta riktade uppmärksamheten på de långa arbetsdagarna när de protesterade mot sina körscheman i vintras.

När landstingen handlar upp busstrafik blir förarna uppsagda om ett nytt bolag vinner upphandlingen. Ofta inträffar det här vart sjätte år. Förarna får söka sina gamla jobb på nytt. Arbetstiderna kan gallra bland de anställda utan hänsyn till anställningstid.

Kommunal vill ha den modell som oftast används i Stockholms län och Umeå. Den innebär att bussförarna följer med när ett nytt bolag tar över.

– De flesta anställda i trafiken älskar sina jobb, utför ett samhällsviktigt arbete och känner sig mycket stolta över det de gör. Men vi arbetsgivarna behöver ge dem bättre villkor. Vi väljer att varsla därför att vi inte upplever att de tar våra krav på allvar, säger Kommunals avtalssekretare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna:

– Förhandlingar är ett givande och tagande. Vi har varit beredda att gå Kommunal till mötes både vad gäller löner och villkor, men det förutsätter att Kommunal gör vissa eftergifter. I stället har de svarat med en omfattande strejk.

Kommunals lönekrav är 1 740 kronor på tre år. Bussarbetsgivarnas motkrav är att Kommunal i så fall ska ”sälja ut” andra villkor i kollektivavtalet. Kommunal vill också ha in lägstalöner för olika personalkategorier i avtalet. Förbundet vill också att den kortaste tiden för rast ska bli 45 minuter mot 30 minuter i dag.

Kommunal vill ha minst elva timmars dygnsvila. Det innebär att schemaläggas i mer än 13 timmar. Delade arbetspass med håltimmar mellan gör att många får långa arbetsdagar.

Medellönen för bussbolagens anställda är 23 620 kronor.