Annelie-2

– Det finns ett samband mellan våra medlemmars arbetsvillkor på jobbet och vilken service vi kan ge medborgarna. Det börjar växa fram om en stor medvetenhet om det i Sveriges befolkning, sa Annelie Nordström. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON

– Vi har extra anledning att fira just i år. Efter decennier av medlemstapp växer Kommunal i gen. Med gemensamma krafter har vi lyckats bryta en nedåtgående trend.

Kommunals ordförande Annelie Nordström fick applåder sju gånger under sitt öppningstal på kongress i dag. Den första kom när hon talade om att Kommunals medlemsökning fortsätter. Under årets fyra första månader har Kommunal ökat med 6 052 medlemmar till drygt 510 000.

Annelie Nordström fick också applåder när hon sammanfattade resultatet av Kommunals första avtalsrörelse i år med SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Allt som allt ska Kommunal teckna 65 avtal och dagens strejkvarsel på bussarna är en påminnelse om att mycket återstår.

–  Vi tecknade ett riktigt bra kollektivavtal med Sveriges Kommuner och Landsting. Vi fick flera bra villkorsförändringar, bra höjningar och förändringar av ersättningar och till slut, efter medling, gick SKL med på vårt krav om krontalspåslag. Det är stort.

Hon anknöt till kongressens tema ”Våga vinna”.

– Vi ska våga vinna och våga sträcka på oss och säga att vi fick igenom en riktigt bra överenskommelse med SKL. Av 15 yrkanden fick vi igenom elva. Och det är skitbra.

Men dagens längsta applåd fick Kommunals kommunikationschef Emma Nilsson efter det här beskedet:

– Vi byter inte namn. Vi är stolta över att vara Kommunal och vi ska fortsätta att vara Kommunal i framtiden.