Micke Lingåker, 39, Marie Krantz, 36 och Sara Sjödin, 27, är med Kommunals kongress för första gången.

Foto: Bertil Enevåg Ericson

Micke Lingåker, 39, Marie Krantz, 36 och Sara Sjödin, 27, är med på Kommunals kongress för första gången.

 

Sara Sjödin, Härnösand, är gäst på Kommunals kongress. Hon får sitta tyst i fyra dagar.

– Så är det. Jag får inte yttra mig på kongressen, men jag har rätten att uttrycka mina åsikter till andra. Förhoppningsvis kan jag påverka någon, om det dyker upp någon fråga som känns angelägen, säger hon.

Sara Sjödin, 27, har chans att bli yngst i Kommunals nya förbundsstyrelse. Hon är valberedningens kandidater till den, nya utökade styrelsen med 17 ledamöter.

Precis som Sara är Micke Lingåker, Stockholm, och Marie Krantz, Örebro, på sin första Kommunalkongress. De behöver inte sitta tysta utan kan gå upp i talarstolen.

– Jag ska upp och prata för en motion om säsongsmedlemskap. Det är jag mest nervös för, berättar Micke Lingåker.

Själv jobbar han inom kortidsverksamhet för barn och unga inom lss, lagen om stöd och service, men sedan ett par år jobbar han fackligt på heltid. Han är vice ordförande i sektion Väst i Stockholm. Det är rena diversehandeln. Där ryms medlemmar som jobbar inom golf, odling, hästskötsel, jordbruk, äldreomsorg, skola, lss och äldreomsorg.

Motionen om säsongsmedlemskap kommer från hans sektionskollegor i den gröna sektorn.

Två kongressfrågor engagerar honom särskilt. Det är vinster i välfärden och medlemsavgiften. Han vill att vinsterna ska återinvesteras i verksamhet. Och han vill ha enklare medlemsavgifter. Det vill även en utredning inom Kommunal.

– 18 avgiftsnivåer ska bli sex. Det blir mycket lättare för medlemmarna att förstå.

Marie Krantz jobbar som boendestödjare och är förtroendevald både i sektion social omsorg i Örebro och i avdelning Västra Svealand, som består av Värmlands och Örebro län. Hon vurmar särskilt för två frågor.

– Löner och ungdomsfrågor.

I morgon ska kongressen besluta om framtidens lönepolitik. Förslaget är ett nytt lönesystem med fasta trappsteg utifrån kompetens, utveckling och erfarenhet, samtidigt som de individuella lönerna lever kvar.

– Individuella löner kan vara rätt i en bransch, men inte i en annan. Vi måste tänka brett. Det ska bli mer tydligt vilken lönepolitik vi ska driva, säger hon.

Sara Sjödin är undersköterska i hemtjänsten i Härnösand sedan åtta år. Hon gick med i facket på gymnasiet. Det var självklart. Hon har det hemifrån. Nu är hon skolinformatör och träffar ungdomar som utbildar sig för jobb i Kommunals branscher. För dem är inte lika självklart att gå med i facket.

– Man kanske kan tro att ungdomar i det röda Ådalen har bättre koll på historien än de faktiskt har, men majoriteten vet förvånansvärt lite. De som har bra koll, har i regel föräldrar som är med i facket. De har fått information av dem, säger Sara Sjödin.

För sju år sedan fick hon sitt första fackliga uppdrag som ungdomsansvarig i sektionen. Nu är hon också vice ordförande Kommunals avdelning Mellersta Norrland.