Strejken för maskin- och kranförare rycker allt närmare. Tidigt i morgon bitti bryter den ut om inte medlarna lyckas ena parterna i dag.

Byggnads har träffat både medlarna och sin motpart Maskinentreprenadföretagen (ME) i olika möten och förhandlingar under helgen, men än så länge syns inga resultat.

– Det är inte så att vi närmat oss en lösning speciellt mycket. Snarare är det så att konflikten nu närmar sig, säger Göran Tinglöv, chef för Byggnads förhandlingsenhet.

Det parterna är oense om är hur olika delar av avtalet ska värderas. Byggnads anser att deras förslag ligger på samma nivå som de andra avtalen som tecknats på arbetsmarknaden, medan ME anser att det ligger högt över. Arbetsgivarna hänvisar till redan tecknade avtal med till exempel Seko och anser att Byggnads kräver mer.

– Det är struntprat. Vi har också tecknat en rad avtal till exempel för glasmästare och vvs och det här ligger inte över dem, snarare tvärt om, säger Göran Tinglöv.

Medlarna har flaggat för att ett bud ska komma under dagen, kanske redan nu på förmiddagen. Om medlarna inte lyckas ena parterna lägger 200 kran– och maskinförare på 17 olika företag ner sitt arbete i morgon bitti klockan 06:00.

Än så läng fortsätter dock försöken att enas i tid.

– Vi förhandlar hela dagen, och hela natten också, om så behövs, säger Göran Tinglöv.