Karin RehnqvistDet är inte alltid vackert. Men det blir vackert, när Karin Rehnqvist komponerar. Som om hennes kompositioner för röster och instrument polerar traditionen och historien, livet och mänskligheten. Tonerna hämtas från kyrkokörer och inte minst från kulningen – fäbodarnas folkliga utrop – och placeras i nu- och framtid. Rehnqvists kör- och orkesterstycken blandar ihop tradition med avantgardism; sången och musiken reser i tiden, långt bakifrån men var slutar resan? Albumet Live innehåller inspelningar från konserter i New York, Amsterdam, Stockholm, Torekov och Porto. Olika körer och sångare, orkestrar och musiker, fler och färre. De tre satserna i ”Ljus av ljus” med Adolf Fredriks flickkör och Radiosymfonikerna är både oroväckande och vackra. Stråkar som skär i kroppen och kvinnoröster som läker. I ”Vem ropar” kular en ordlös röst och får svar från ett blåsinstrument. Olle Perssons djupa baryton sjunger klarinettduett i ”Musik till den sovande”.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Live

Artist: Karin Rehnqvist
Skivmärke: Sterling Modern

Albumet Live finns inte på Spotify men på Karin Rehnqvists hemsida kan man höra smakprov ur flera kompositioner: ”Ljus av ljus”, ”Quem chama? Vem ropar?”, ”Salve Regina – Himlarnas drottning” och ”Musik till den sovande”.

På hennes hemsida finns också presentationer – med lyssningsexempel – av de många övriga verk som Rehnqvist komponerat. Inte minst hennes  genombrottskomposition, ”Davids nimm”, som bygger på en baklängespolska.

Ja, ni kan väl leta vidare själva förstås på hemsidan, men här är också en länk till ett par ljudexempel med inspirationskällan kulning.

På YouTube kan man se och höra ett utdrag ur Karin Rehnqvists ”Puksånger – Lockrop” med folksångerskorna Lena Willemark och Ulrika Bodén samt pukspelaren/slagverkaren David Shively.

Och här kan man se och höra – på YouTube – Ulrika Bodén sjunga ”När korpen vitnar” med Nordiska Kammarensemblen. En Rehnqvist-komposition som pendlar mellan svensk folksång, koral och nutida konstmusik.

Se och hör flöjtisten Cecilia Ekmark framföra tredje satsen ur kompositionen ”Wings”, även detta på YouTube.

Missa inte heller att se och höra – också på YouTube – denna himmelskt änglavackra inspelning där Milwaukee Choral Artists sjunger “I Himmelen” av Karin Rehnqvist.