För den som inte är bekant med ungersk politik sedan tidigare kommer det kanske som en överraskning att regeringspartiet Fidesz, som just nu driver landet i en auktoritär, nationalistisk och värdekonservativ riktning, från början var en liberal och västinriktad studentförening. Partiets ledning idag består av samma män som – yngre, och med betydligt längre hår på den tiden – i slutet av åttiotalet protesterade mot den kommunistiska enpartistaten och krävde religionsfrihet, yttrandefrihet och fria demokratiska val. Det finns flera teorier om vad som fick partiet att i mitten av nittiotalet göra en skarp gir högerut, men faktum kvarstår att just studentkampen mot det kommunistiska förtrycket är en central del av partiets historieskrivning och självbild än idag. Just därför skulle man kunna tänka sig att en viss protest mot partiets senaste grundlagstillägg framstod som särskilt besvärande för dem.

ungernstudenter_1320Det var tidigt på morgonen den sjunde mars som ett tjugotal aktivister – huvudsakligen från studentnätverket HaHa och de hemlösas organisation ”Staden tillhör alla” – klättrade in över stängslet på Fidesz ordförandehus vid Hjältarnas torg. Efter att ha försökt ta sig in i byggnaden, utan att komma längre än till hallen, genomförde de under hela dagen en sittprotest med skyltar i knäna, skanderade slagord och spelade in filmer som lades upp på internet. Fidesz partiorganisatör Gabor Kubatov – som också är president för fotbollsklubben Ferencvaros, vars fans befinner sig på den allra yttersta högerkanten politiskt – kallade på partiets trogna att försvara byggnaden. Han hörsammades av bland andra ett gäng Ferencvarossupportrar, skrek hotelser och könsord mot demonstranterna. Aktionsgrupper som den, menade Kubatov ett par dagar efter demonstrationen, borde omvandlas till permanenta garden, som ständigt står beredda att inom en timme försvara vilken som helst av partiets byggnader eller funktionärer.

Trots det stannade demonstranterna kvar på området till klockan åtta på kvällen – och vid det laget hade ryktet om ockupationen spridits över sociala medier, så att tusen personer samlats till en stöddemonstration för ockupationen. Strax innan avmarschen mot konstitutionsdomstolens byggnad på andra sidan staden klättrade ett par av aktivisterna upp på en av byggnadens balkonger, och läste med megafon upp ett manifest som på punkt efter punkt stred mot Fideszregeringens program och den nya grundlagen. Bland annat krävde de:

En parlamentarisk demokrati baserad på den fria konkurrensen mellan politiska partier.

En ansvarig regering, självständiga domstolar.

Ett demokratiskt, ideologifritt och utbildningssystem och respekt för skolornas och universitetens autonomi.

De kvardröjande motdemonstranterna mötte varje enskilt krav med burop, utan att inse att det här inte var ett manifest som aktivisterna förberett eller skrivit själva, utan någonting de bokstavligen hade hittat i soptunnan på den gård de ockuperat: Det var Fidesz eget program från 1989, på den tiden då de själva var studenter som protesterade mot en auktoritär och maktfullkomlig regim.

 Måns Wadensjö