150 000 unga vuxna mellan 20 och 27 år bor kvar hos mamma och pappa. 90 000 av dem vill ha en egen bostad.

Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen. Opinionsinstitutet Skop har frågat 4 400 unga vuxna hur de hur de vill bo.

– Aldrig tidigare har unga vuxna varit så beroende av sina föräldrar och aldrig tidigare har så få haft ett eget boende, skriver Hyresgästföreningen i rapporten.

Nästan en av fyra, 23 procent, av de unga vuxna bor kvar hos sina föräldrar. Det är den högsta andelen hittills.

Hälften bor i egen bostad. Det är den lägsta andelen hittills.

En av fyra har någon mer eller mindre tillfällig bostad – som en lägenhet i andra hand, en studentbostad eller ett hyrt rum.

Var tredje ung vuxen med barn bor inte i egen bostad.

Situationen är sämst i Storstockholm och bäst i Sverige utanför tre storstäderna. I Stockholm har bara 44 procent i åldersgruppen mellan 20 och 27 år en egen bostad.

Resultatet har blivit en ungdomsgeneration som får skjuta vuxenlivet på framtiden.

– I dag fostras unga människor in i en kultur som kräver total anpassningsvilja. Andelen osäkra anställningar ökar, lönen är oförutsägbar och lägenheten är tillfällig. Att samtidigt bli vuxen och självstyrande är en ekvation som svårligen går ihop, står det i rapporten.

Hyresgästföreningen har sex förslag för att förbättra läget. Slopad fastighetsskatt för hyresrätter, skattefria underhållsfonder för hyresrätter, rotavdrag för hyresrätter och investeringsstimulanser för nybyggda hyresrätter är några av förslagen.