I dag startar medlarna sitt arbete med att försöka få till nya avtal för både Byggnads och Fastighets. Om de inte lyckas bryter de varslade konflikterna ut om en vecka.

Förra veckan varslade både Byggnads och Fastighets om stridsåtgärder. För Byggnads del är det förhandlingarna om ett nytt entreprenadmaskinavtal som havererat. Både facket och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) anser att motparten inte bara är ovillig att förhandla utan dessutom kommer med orimliga krav.

I eftermiddag klockan 14:00 ska Byggnads träffa medlarna Göte Larsson och Gunilla Runnquist från Medlingsinstitutet för första gången.

Även Fastighets ska ha ett första möte med sina medlare Malte Eriksson, Göran Gräslund och Isa Skoog i dag.

– Vi har första träffen nu, så får vi hur medlarna vill gå vidare, säger Magnus Pettersson, Fastighets andre ordförande.

För Fastighets del är det förhandlingarna med arbetsgivarorganisationen Pacta om ett nytt avtal för de anställda vid kommunala fastighetsbolag som kört fast.

Om medlarna inte lyckas ena parterna under den kommande veckan tar både Byggnads och Fastighets ut sina medlemmar i konflikt. Båda konflikterna bryter ut klockan 06:00 den 28 maj.

Byggnads varsel gäller en strejk för runt 200 medlemmar som jobbar som kran- och maskinförare på 17 olika företag. Fastighets har varslat om blockad mot övertid, nyanställning och inhyrning på samtliga företag på avtalsområdet och strejk för vissa yrkesyrkesgrupper hos fem företag.

Totalt omfattas runt 50 medlemmar av Fastighets varsel.