Telekomjätten Ericsson har beslutat att avveckla tillverkningen av telekomkablar och lägger ett varsel som gäller 318 tjänster i Hudiksvall. Även verksamheten i Stockholm påverkas, enligt ett pressmeddelande.

I Stockholm berörs 36 tjänster, enligt bolaget.

Förhandlingar med fackföreningarna har inletts och väntas avslutas under sommaren.

Intäkterna från den berörda verksamheten var i fjol cirka en miljard kronor. Nedläggningen beräknas leda till omstruktureringskostnader på cirka en halv miljard, varav ungefär hälften väntas påverka andra kvartalets resultat och resten belastar tredje kvartalet.

”Inga individuella besked om uppsägning beräknas ges innan sommaruppehållet”, skriver Ericsson.

Bakgrunden till nedläggningen är enligt bolaget att det finns en överproduktion på kabelmarknaden i Europa samtidigt som Ericssons tillverkning av telekomkabel länge har brottats med underbeläggning och lönsamhetsproblem.

Arbetet skrev i vintras om Ericssons tillverkning i Hudiksvall och den lyckade organisationen ur genusperspektiv. Läs mer här.

För de anställda i Hudiksvall kom nedläggningsbeskedet som en chock.

– Det var otroligt tungt för alla anställda att få det här beskedet, ett riktigt chockbesked. Det är ju en epok som går i graven. Kabeltillverkningen har skett i Hudiksvall sedan 1965, säger Metallklubbens ordförande Mikael Andersson till TT.

För en tid sedan sålde Ericsson kabeltillverkningen i Falun och då fanns hopp om att företaget skulle behålla fabriken i Hudiksvall.

– Vi vet att Ericsson försökt sälja kabeltillverkningen i flera års tid. Men det fanns tydligen bara köpare för verksamheten i Falun, så visst känns det trist att all verksamhet nu läggs ned och försvinner här i Hudiksvall. Det är ju så många som kommer att drabbas, konstaterar Mikael Andersson.

Förhandlingarna inleds inom kort.

– Vi vet ännu inte när tillverkningen ska upphöra, men det lär inte ske före sommaren, säger Andersson.