Thailändska bärplockare på Arlanda.

Foto: Fredrik Persson

Bärplockare på Arlanda på väg hem till Thailand 2009.

 

Det blir ungefär lika många bärplockare som kommer till Sverige som förra året, bedömer Migrationsverket.

– Vi har börjat få in ansökningar från ambassaden i Bangkok. Som det ser ut nu blir det ungefär lika många som förra året, mellan 5 000 och 6 000 från länder utanför EU, säger Nina Johansson som är enhetschef på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm.

Det är Migrationsverkets prognos efter att ha varit i kontakt med bärföretagen och ambassaden i främst Thailand som är det land där flest bärplockare kommer från.

– Än så länge har vi inte fått in några ansökningar från något annat land än Thailand, säger hon.

Bärplockarna brukar komma till Sverige från och med mitten av juli.

De största företagen som anlitar plockare från länder utanför EU är främst Polarica, Norrskensbär och Europartments.

Efter att en ägare till ett bärföretag smitit med bärplockares löner 2010 införde Migrationsverket hårdare regler 2011 och 2012. Företag som anlitar plockare från tredje land måste numera visa att de är likvida och att har en fungerande verksamhet i Sverige.

Kommunal delar Migrationsverkets bedömning om att det kommer mellan 5 000 och 6 000 plockare i år.

– Vi hoppas att det ska fungera bra i år. Men visst har vi farhågor. Vi vill att det ska bli ännu tydligare regler. Vi vill att bärköparna som anlitar bemanningsföretag ska tvingas ta ett ännu större ansvar och bäret som plockas ska kunna certifieras så att vi kan se att det går rätt till genom hela kedjan, säger Jörgen Gustavsson, ombudsman på Kommunal.

Hur många plockare som kommer att söka sig till Sverige från exempelvis Bulgarien och Rumänien och andra EU-länder är svårare att bedöma för både myndigheter och fack.

– Situationen för bärplockarna som kommer från tredjeland har vi en chans att påverka. Där kan vi lättare kräva att företagen ska teckna kollektivavtal. Det är svårare med plockarna som kommer från EU som har en fri rörlighet för arbetskraften, säger Jörgen Gustavsson.