Vad tänker Hillevi Engström göra för att det ska bli ordning och reda på bidragsjobben?

Den frågan vill Kerstin Nilsson (S) ha svar på i riksdagen. Bakgrunden är det som har stått att läsa i bland annat Arbetet, Göteborgs-Posten och Aftonbladet under de senaste två månaderna om bidragsfusk.

– Att oseriösa företag och aktörer har missbrukat och överutnyttjat olika arbetsmarknadspolitiska stöd är vare sig okänt eller överraskande, skriver Kerstin Nilsson.

Efter maktskiftet 2006 tog regeringen i med hårdhandskarna mot bidragsfusket – men bara enskilda människors fusk med a-kassa och sjukpeng. Under 2007 fördubblades antalet anmälningar från Arbetsförmedlingen mot arbetslösa som inte hade levt upp till kraven för a-kassa, till exempel genom att inte söka anvisade jobb.

Nu har uppståndelsen lagt sig och anmälningarna är tillbaka på ungefär samma nivå som före regeringsskiftet.

Bidragsjobben kostade ungefär 19 miljarder kronor i fjol. Det är fem miljarder mer än a-kassan. Trots det har regeringen inte intresserat sig för om arbetsgivarna fuskar med statliga bidrag.

I stället hårdsatsar Arbetsförmedlingen på att marknadsföra bidragsjobben. För ett halvår sedan skickade förmedlingen ut ett nyhetsbrev till arbetsgivare med rubriken: ”Vi hjälper dig att sänka dina lönekostnader”.

Och just nu genomför Arbetsförmedlingen en landsomfattande turné för att marknadsföra bidragsjobben. 23 städer ska få besök. Det kostar två miljoner. På onsdag kommer turnén till Lund. Då flyttar Arbetsförmedlingen ut på Stortorget.

I mars tillsatte arbetsmarknadsminister Hillevi Engström emellertid en utredning som ska undersöka om det förekommer bidragsfusk bland arbetsgivare.

Det kan verka sent påtänkt med tanke på att det inte har varit någon brist på tidningsartiklar under de senaste åren om tvivelaktiga jobbcoacher, fas 3-direktörer som gör miljonvinster på statliga bidrag och arbetsgivare som sätter i system att utnyttja bidragsanställda.

Utredningen ska vara klar den 31 mars nästa år. Det innebär att det inte lär komma några förslag om åtgärder mot bidragsfusket före valet nästa höst.

Kerstin Nilsson skriver i sin interpellation att statens bidrag till löner slår ut ordinarie jobb och företag.

– Mediernas senaste granskningar har visat att detta fusk och överutnyttjande nu drastiskt har ökat och nått en sådan nivå att det leder till osund konkurrens, att seriösa företag riskerar att slås ut och att de personer som på grund av funktionshinder har en nedsatt arbetsförmåga och som verkligen behöver lönestöd får stå ytterligare ett steg tillbaka.

– Dessutom är det också tydligt att missbruket och överutnyttjandet inte bara gäller de ekonomiska bidragen utan även att det är enskilda människor som utnyttjas och missbrukas å det skamligaste, skriver Kerstin Nilsson.

Det här är andra gången på kort tid som Hillevi Engström får svara på frågor om bidragsjobben i riksdagen. I april var det Mattias Jonsson (S) som ställde frågorna.