Foto: Fredrik Sandberg

Foto: Fredrik Sandberg

I dag är det 4400 som gäller. Lasse Olsson sätter ihop roboten från början till slut. Och innan arbetsdagen är över är den färdig.

– Det är den största vi bygger här, berättar han, robotmontör på ABB Robotics i Västerås. And­ra modeller kan vi montera på ett löpande band, men den här bygger en montör själv. Jag tror den används mest i bilindustrin.

(”ARB 4400. En kompakt robot för hantering av medeltunga till tunga föremål. Klarar nyttolaster på upp till 60 kg. Byggd för tuff industrimiljö,” skriver ABB till presumtiva robotköpare som letar sig in på företaget hemsida.)

När det kommer till robotens uppbyggnad är Lasse Olsson desto mer välinformerad.

– Om man börjar nerifrån så är det foten. Sen bygger jag på med växeln, underarmen, motvikten, ett parallell­stag, motorer, överarmen – och en jäkla massa mer.

Lasse Olsson hamnade på ABB direkt efter gymnasiet, verkstadsteknisk linje som det hette 1991.

– Morsan min tyckte att jag att jag skulle skaffa ett sommarjobb, och sen blev jag kvar. Jag hade lite tur. Men det är väl inte så konstigt, morsan och morfar jobbade här. Brorsan jobbar också på ABB, borta på Motors där de bygger motorer.

Och så lär arbetslivet fortsätta, om du frågar Lasse Olsson. Företagets historia av uppfinnande och tillverkning av tekniskt allt mer avancerade produkter startade för 120 år sedan. I dag beskriver sig jättekoncernen ABB som världsledande inom kraft- och automationsteknik, så det lär finnas många fler robotar att bygga i Västerås.

– Jag har inga tankar på att göra något annat. Killarna och tjejerna som jobbar här är schysta. Vi som jobbar på slutmontaget brukar fika tillsammans, och vi kan snacka om vad som helst.

Att jobbet ska bli för tungt – och slita ut kroppen i förtid – är inget som oroar Lasse Olsson.

– Visst jobbar vi med tunga saker: En motvikt väger kring hundra kilo, men den hakar jag ju fast i traversen. Företaget ser till att vi har lyftverktyg som fungerar.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Fakta

Om Lasse Olsson

41 år, robotmontör på ABB Robotics i Västerås.

År i yrket: 8 som robotmontör, 22 som industriarbetare på ABB.

Tjänar: 25 000 kronor i grundlön.

Bäst med yrket: Det är varierande, vi bygger olika modeller.

Sämst: Finns inget riktigt dåligt.

Stolt över i jobbet: Mina schysta kollegor.

Om jag inte vore industriarbetare: Efter verkstadsteknisk linje är det ju det som gäller.

Yrkeshemlighet: Ingen.

Favoritskift: Dagtid.

Om industri­arbetare

Antal: 140 000 i runda tal (ingen statistik finns för robotmontörer).

Lön: 25 117 kronor i månaden för industriarbetare i genomsnitt.

Framtidsprognos: Arbetsför­med­lingen har ingen prognos för robotmontörer. ”Men robotar går alltid åt”, säger IF Metalls Lars Ankarfjäll optimistiskt.

Utbildning: Gymnasiets industritekniska program. Yrkeshögskolans utbildningar inom verkstadsområdet. Utbildning hos arbetsgivaren.

Fackförbund: IF Metall

Källor: IF Metall, Arbetsförmedlingen

Foto: Fredrik Sandberg