Foto: IBM

Foto: IBM

En av Sveriges tyngsta arbetsgivarorganisationer har fått en ny ordförande. I går valdes Johan Ekesiöö till uppdraget.

Johan Ekesiöö, som också är styrelseordförande för IBM Sverige, har varit ledamot i Teknikföretagens styrelse sedan 2011 men nu tar han över ordförandeklubban. Han säger att uppdraget både känns intressant och utmanande.

– Det är väldigt viktigt vi att fortsätta att driva frågorna som är viktiga för att svensk industri ska behålla och förhoppningsvis också förbättra sin konkurrenskraft i världen, säger han.

Enligt Johan Ekesiöö handlar det om inte bara om avtalsfrågor och arbetsmarknadslagstiftning, utan också om utbildningsfrågor.

– Kompetensförsörjningen är oerhört viktig för framtiden. Vi måste få fler intresserade av teknikutbildningar för vi kommer att behöva fler ingenjörer i Sverige framöver.

Johan Ekesiöö har arbetat inom IBM i Sverige, Norden och USA sedan 1979, med undantag för några år i början av 2000–talet då ha drev ett eget företag i riskkapitalbranschen.

Han ersätter Mats Elfsberg som varit tillförordnad ordförande för Teknikföretagen sedan augusti förra året då den tidigare ordföranden Leif Östling flyttade till Tyskland för arbete inom Volkswagenkoncernen.