Sydafrikanska gruvarbetare kräver stora löneökningar. Samtidigt har guldpriset rasat och två gruvfack strider med varandra om vem som ska organisera arbetare.

Arbetare som skjuts till döds av polisen och fackförbund som lynchar varandras medlemmar.

Sedan förra året har det varit stor dramatik inom den sydafrikanska gruvnäringen. 
Efter några månaders lugn ökar spänningarna igen. Avtalsförhandlingarna drar igång samtidigt som guldpriset har dykt med 18 procent det senaste halvåret.

Troligen kommer det stora gruvfacket NUM att lämna sina avtalskrav imorgon, fredag.

– Jag säger inte hur mycket vi kommer att kräva men vi har tidigare gått ut med att det rör sig om krav på tvåsiffriga löneökningar, alltså mer än 10 procent, säger Lesiba Seshoka, talesperson för gruvfacket, till Arbetet.

Från arbetsgivarhåll framhåller man att det sjunkande guldpriset kan påverka framtida investeringar men även lönebildningen. Från politiskt håll framhålls även att i detta läge skulle höga löneökningar leda till att flera jobb gick förlorade i sektorn som är arbetkraftsintensiv. Det skulle med andra ord spä på arbetslösheten som redan är hög i landet, kring 24 procent.

Lesiba Seshoka värjer sig mot ett sjunkande guldpris kommer att påverka förhandlingarna.

– Vi kan inte anpassa våra krav efter hur guldpriset går upp och ned, säger han.
Gruvfacket NUM har en poäng i det. En gruvarbetarare har en genomsnittlig månadslön på 6 000 rand, cirka 4 300 kronor. Under en lång tid har missnöjet mot lönen varit stor, dessutom klagar många av medlemmarna på att de tvingas bo i trånga baracker och att arbetet är farligt.
Flera gruvarbetare har ansett att NUM inte varit tillräckligt tuffa i förhandlingarna och därför har ett utbrytarfack Amcu bildats. De är mer militanta och ställer högre lönekrav.

Denna vecka gick medlemmar i Amcu ut i en vild strejk vid Marikana gruvan i nordvästra Sydafrika. Gruvan ägs av företaget Lonmin och det var där som 34 arbetare sköts till döds i augusti förra året.

I går, onsdag, avbröts dock den vilda strejken men utbrytarfacket har flaggat för att det kan bli en strejk på söndag också.

Konflikten mellan de två fackförbunden NUM och Amcu har skördat flera människoliv. När de 34 gruvarbetarna sköts ihjäl i augusti av polisen så fanns en bakomliggande konflikt om vem som skulle organisera arbetarna i Marikana gruvan. Under hösten förra året och även denna vår har det varit flera sammandrabbningar mellan medlemmar från de båda fackförbunden.

Situationen kompliceras ytterligare av att NUM ingår i den fackliga centralorganisationen Cosatu, motsvarande LO, som har nära band till det sydafrikanska regeringspartiet ANC. Flera har anklagat facket för att av politiska skäl hålla tillbaka lönekraven vilket väckt en stark ilska bland medlemmarna. 
Många arbetare lever under svåra förhållanden. Sydafrika är visserligen ett av de rikaste länderna på kontinenten men också ett av länder i världen där inkomstskillnaderna är störst vilket leder till stora sociala spänningar. 
Den sydafrikanska tidningen Business Day följer förhandlingarna och beskriver läget just nu som lugnet före stormen.

Facket Cosatu sammanfattar läget på ett annat sätt. ”Vi fördömer anarkin inom gruvnäringen” skrev de i dag, torsdag, i ett pressmeddelande.

• Splittring hotar Cosatu