Arbetsmiljöverket anmäler ASM Foods i Mjölby till åtal för den svåra skållningsolyckan där en mekaniker föll ner i en gigantisk diskmaskin med kokande vatten tidigare i år.

Olyckan inträffade i samband med att den 47-årige mekanikern skulle åtgärda ett fel. Hans arbetskamrater, som befann sig i ett annat rum, hörde ett ljud och lyckades ta sig till stoppknappen kort efter olyckan.

Maskinen rengör bland annat stora kärl. Enligt företaget brukar vattnet i maskinen ha en temperatur mellan 60 och 80 grader. Det tillförs dessutom rengöringsmedlet lut under tvättprocessen, vilket är giftigt och starkt frätande.

Det fanns inga vittnen till olyckan, men personalen har uppgett för polisen att mannen kan ha legat i maskinen i flera minuter innan arbetskamraterna kunde höra hans skrik.

Mekanikern hade inte fått några instruktioner om att man måste stoppa tvättanläggningen innan man går i den, uppgav polisen.

Men enligt Katarina Berglund, administrativ chef på företaget, var mannen ensam vid olyckstillfället och någon sådan information har inte lämnats ut till polisen.

– Vi vet inte vad som har hänt och håller på att utreda olyckan, sade hon till Arbetet dagen efter olyckan.

Nu har både företaget, polisen och Arbetsmiljöverket utrett olyckan. Den nye chefen Stefan Kopainsky vill dock inte uttala sig om vad man kommit fram till. Inte heller Arbetsmiljöverket.

– Vi har anmält olyckan till åklagarmyndigheten för misstänkt arbetsmiljöbrott och hela utredningen ligger under förundersökningssekretess, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist.

Mannen är nu tillbaka på jobbet och arbetstränar två timmar om dagen.

– Han fick mycket svåra brännskador som nu börjat läka, säger Kjell I Karlsson, ordförande för Livsklubben.