Rikard Skizz BizziRikard ”Skizz” Bizzi från Botkyrka och numera Södertälje ger ut sin unga självbiografi i form av muntligt framförda texter till ljud och musik. ”Född 1985, uppvuxen i Tumba…”, som han uttrycker det i ”Kapitel 15-27 (Botkyrka)”. Tidigare känd från Stockholmssyndromet – en rätt obehaglig rapduo med budskapet: röka, kröka, göka. På soloalbumet Kärlek, funk & solidaritet har Rikard Bizzi blivit ”fullvuxen”: gift, pappa och (halv)nykter. ”Jävla ligister” muttrar han om ungdomarna och de kallar väl honom för ”jävla gubbe”. Han skildrar uppväxten som ”Bokstavsbarn” och knarksuget som kommer ”Om natten” (med samplad sång av Kayo). Berättelsen i titelspåret om en nog 90-årig kvinna på pendeltåget som sprider glädje med sitt stora leende är hjärtknipande. Rap? Hiphop? Kunde vara en radiodokumentär också eller nutida jazzpoesi. Barnramsor, lite opera, en ilande synt och trummaskiner som dunkar lokaltågets rytmer från och till förorten.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Kärlek, funk & solidaritet

Artist: Rikard ”Skizz” Bizzi
Skivmärke: Baba Recordings

 

Rikard ”Skizz” Bizzis soloalbum Kärlek, funk & solidaritet finns på Spotify.

På nätsidan Svenska Lyrics kan man se och höra videon till låten ”Kapitel 15-27 (Botkyrka)” och samtidigt läsa och följa med i låttexten.

Det finns också en inspelning – bild och ljud – där Bizzi framför en annan låt från soloalbumet, ”Va dig själv”, live i ett radioprogram.

Musikbloggen PSL lät Rikard ”Skizz” Bizzi framföra låten ”Bokstavsbarn” – också på soloalbumet – i en akustisk version med Fredrik Nelson på trummor.

För den som vill höra någonting med rap-duon Stockholmssyndromet finns flera album på Spotify. Bl a Underhunder (2002).