Reshma Begum räddades på fredagen ur rasmassorna efter fabriksbyggnaden som kollapsade den 24 april.

Foto: AP

Reshma Begum räddades på fredagen ur rasmassorna efter fabriksbyggnaden som kollapsade den 24 april.

 

Tre miljoner textilarbetare i Bangladesh ska få höjda minimilöner. Sedan fabrikskatastrofen utanför Dhaka har demonstrationerna avlöst varandra.

Antalet döda i husraset i Bangladesh steg på söndagen till 1 126 när fler döda hittades i rasmassorna. Dödstalet efter en av världens värsta industrikatastrofer kan stiga ännu mer; över 3 000 textilarbetare var i tjänst när fabrikshotellet rasade ihop i staden Savar utanför Dhaka den 24 april.

Byggnaden i Savar var egentligen uppförd för butiker och kontor, snarare än för maskinutrustning som ger vibrationer, men regeringen offentliggjorde i förra veckan en plan för hur tusentals fabriker nu ska sökas igenom efter konstruktionsfel.

På söndagen kom också ett besked om lönerna: Bangladesh har inrättat en kommitté som ska fastställa en höjning av minimilönerna i textilbranschen, uppgav Abdul Latif Siddique, minister med ansvar för näringen. Samma morgon demonstrerade enligt polisen tiotusentals arbetare i industriförorten Ashulia och uppemot 30 fabriker tvingades hålla stängt.

En textilarbetares månadslön motsvarar i normalfallet omkring 265 kronor, en nivå som påven har jämfört med slavarbete. Senast minimilönerna höjdes var i november 2010 — och de är så låga i dag trots att man den gången höjde med 80 procent.