Med gps i de nya surfplattorna kunde ett elföretag i Örebro övervaka sina servicemontörer. De anställda hade ingen aning om att möjligheten fanns och nu stämmer Elektrikerförbundet företaget.

I juni förra året fick servicemontörerna nya surfplattor att använda i tjänsten. De fick också använda dem privat på fritiden. Men arbetsgivaren berättade aldrig att han aktiverat en gps-tjänst som kunde spåra och lagra information om var plattan befann sig. Det upptäckte en av montörerna av en slump. Det upptäcktes då också att de anställda inte kunde stänga av tjänsten eftersom de inte hade tillgång till bolagets lösenord.

– Det här handlar om elektronisk övervakning. Det är en fråga som har en lång historia i förbundet och som vi var först ut med att reglera i kollektivavtalen, säger Urban Pettersson, ombudsman på Elektrikerförbundet.

Enligt avtalet får elektronisk övervakning inte införas utan mbl-förhandlingar med facket, och övervakningen ska utformas med hänsyn till arbetstagarna.

– Vi är inte jätteförtjusta i sånt här alls, men om det ska ske så ska det ske en så liten kränkning som möjligt av de anställda, säger Urban Pettersson.

Att Elektrikerna reglerat frågan i kollektivavtalet gör det möjligt för förbundet att nu ta det här fallet till domstol.

– Annars hade det nog inte gått. De fall av övervakning och tester som tagits till domstol tidigare visar tyvärr att man är ganska rättslös som person om arbetsgivaren bestämmer sig för sånt här, säger Urban Pettersson.

Facket vet inte om arbetsgivaren i det här fallet använt gps-funktionen till att övervaka de anställda, eller om den bara varit till för att spåra surfplattorna om de skulle bli stulna. Enligt Urban Pettersson spelar det ingen roll. Han anser att företaget skulle ha berättat om gps-tjänsten och tagit upp frågan i en mbl-förhandling. Om tjänsten bara skulle användas vid eventuella stölder borde de anställda också fått ha egna lösenord.

Facket stämmer därför företaget i Arbetsdomstolen och kräver att de fem servicemontörerna får 30 000 kronor i var skadestånd. Facket kräver även ett skadestånd till förbundet på 150 000 kronor.