Rachid Taha ZoomRachid Taha kommer från Algeriet. Så brukar det stå i recensioner – men det är inte riktigt sant. Varför måste en artist från Afrika och Arabien förknippas med sitt födelseland, oavsett hur länge hen bott i Europa eller USA? T ex Rachid Taha, som är född i Algeriet men kom till Paris som tioåring. Det var 1968! Tahas musik grundlades med bandet Carte de Séjour (ungefär Uppehållstillstånd). Genre: franskarabisk invandrarpunk.  Även som soloartist präglas musiken av dubbelhörsel. Rachid Taha lyssnar både inifrån och utifrån. På albumet Zoom – nog hans mest mångkulturella – möts och blandas många olika sorters västerländska och arabiska traditioner. ”Zoom Sur Oum” är en rap-hyllning (med sampling) till sånglegenden Oum Kalthoum. ”Fakir” och “Ana” har blivit cajun och country med prefixet arabisk. ”Les Artistes” går loss i frenetisk ökenrock. En annan legend, Elvis Presley, hyllas med en tolkning av ”(It´s) Now or Never”. Skickligt, bra och humoristiskt, dessutom.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Zoom

Artist: Rachid Taha
Skivmärke: Naïve

Rachid Tahas album Zoom finns på Spotify.
Hör tidigare albumet Tékitoi? (2004) med bl a Rachid Tahas franskarabiska version av ”Rock El Casbah” (lånad från The Clash). Finns på Spotify.
Ett ännu tidigare – och bra – album med Rachid Taha är Made in Media (2000). Också på Spotify.

Första och bästa albumet med Carte de Séjour återfinns inte på Spotify. Däremot albumet Carte Blanche där man kan höra Rachid Taha både som soloartist och med sitt franskarabiska punkband. Bl a i Carte de Séjours mest uppmärksammade inspelning: mötet mellan Algeriet och Frankrike i Charles Trenets chanson ”Douce France”.

Se och hörpå YouTube – en musikvideo till Rachid Tahas och sångerskan Jeanne Addeds arabiska/franska/engelska tolkning av Elvis Presleys ”Now or Never” från nya albumet.
På YouTube kan man även se och höra en musikvideo till den nyinspelning av Rachid Tahas antirasistlåt ”Voilà Voilà” som finns på albumet Zoom. Gäster: Agnès B, Brian Eno, Mick Jones, Femi Kuti m fl.
Se och hör – också på YouTube – en musikvideo till Rachid Tahas franskarabiska omtolkning av Clash-låten ”Rock El Casbah”.
Se och hör Rachid Taha framföra en egen franskarabisk rocklåt, ”Nokta”, på scen. Även detta på YouTube.
Sist en live-inspelning – se och hör på YouTube – med franskarabpunkbandet Carte de Séjour i ”Bleu de Marseille” (från 2008).