Hockey-VM i Minsk 2014 ger Alexander Lukashenkos regim oförtjänt legitimitet, anser organisationer för mänskliga rättigheter. Men den vitryska oppositionen är inte bara glad åt en eventuell bojkott.

”Don’t Play with the Dictator” – spela inte med diktatorn, lyder mottot för den internationella kampanjen mot ishockey-VM i Vitryssland 2014, som stöds av en rad människorättsorganisationer och ledamöter i Europaparlamentet och nationella parlament.

I samband med att VM inleds i Stockholm i dag, fredag, passar kampanjen på att skriva till internationella ishockeyförbundet och kräva att det omprövar sitt beslut att låta Vitryssland arrangera nästa års VM. En sista chans att ändra beslutet och flytta 2014 års turnering till ett annat land ges när internationella hockeyförbundet håller kongress i Stockholm den 16–19 maj.

I Sverige vänder sig samtidigt Östgruppen, en organisation för mänskliga rättigheter i Östeuropa, till det svenska ishockeyförbundet och ber att det ska agera för att VM 2014 flyttas.

VM ger president Alexander Lukashenko och hans regim oförtjänt internationell legitimitet, anser kritikerna. Och VM är utan tvekan ett prestigeprojekt för Vitrysslands politiska ledning. Flera ministrar ingår i organisationskommittén, som leds av premiärminister Michail Mjasnikovitj.

VM ger naturligtvis status och reklam åt presidenten och regeringen, bekräftar Anna Kanius, ordförande för det vitryska socialdemokratiska partiet i Brest, som liksom andra oppositionspartier är hårt trängda av myndigheterna. Inför folket får Lukashenko framstå som en duglig ledare.

Men Anna Kanius ser samtidigt VM som en möjlighet för vanliga vitryssar att få kontakt med omvärlden, och ett tillfälle att rikta internationell uppmärksamhet mot förtrycket i Vitryssland.

– Därför kan jag inte säga att jag entydigt stödjer ansträngningarna att flytta VM till något annat land, säger Anna Kanius.

Eftersom det finns ganska få hockeyrinkar är ishockey inte en speciellt stor sport i Vitryssland, enligt Anna Kanius. Men den har starka politiska kopplingar. Alexander Lukashenko är mycket engagerad i hockeyn, och tränar själv tillsammans med det vitryska landslaget. Något som alla vitryssar känner till sedan TV förmedlat bilder av presidenten tillsammans med landets hockeystjärnor.

Situationen är rätt onaturlig, tycker Anna Kanius.

Bland vanligt folk skämtar man om att ingen vågar göra mål på Lukashenkos lag.